De zwoele primitivo druif is geliefd vanwege zijn fruitigheid en kruiden. De wijn is krachtig met een volle body en zowel flink wat tannine als alcohol. De druif staat bekend om zijn wijn uit Italië, maar wist je dat deze Italiaanse schone precies dezelfde druif is als de Californische zinfandel?
Primitivo komt oorspronkelijk uit Kroatië en is verwant aan de Kroatische topdruif Plavic Mali. De druif heeft een dunne schil en groeit het best in warme, maar niet te hete, klimaten. Vanwege de dunne schil kan de druif dan verschrompelen. Deze druif staat bekend om zijn onregelmatige rijping. De druiventrossen groeien in grote, dichte trossen en kunnen dan zowel te rijpe rozijnachtige druiven als onrijpe druiven aan dezelfde tros hebben.
Sommige wijnmakers kiezen ervoor om deze trossen te vinifiëren zoals ze zijn en zien dit als een van de kenmerken van de druif. Andere wijnmakers plukken de druiven daarom met de hand, en selecteren alleen de goede druiven. Dit proces herhaalt zich een aantal keer gedurende meerdere weken.Dit is afhankelijk van het moment waarop de druiven rijp zijn en geoogst kunnen worden en een van de redenen waarom deze wijnen relatief duurder kunnen zijn.
Waar men de druif Zinfandel noemt, met meer dan de helft van het totale aantal hectare wijngaarden wereldwijd
Italië, het enige andere grote land, dat meer dan een derde van het wereldaandeel voor zijn rekening neemt. En Tunesië, Australië, Kroatië en Chili
Een uitstekende gastronomische wijn.
Op het oog: Relatief lichte, robijnrode kleur
In de neus: Veel klein zwart fruit, als braam en blauwe bes. Daarnaast wat rood fruit als aardbei. Zachter steenfruit als perzik. Kruiden als kaneel en pruimtabak
Smaak: Krachtig met een volle body en zowel flink wat tannine als alcohol
Serveertemperatuur: 14°C tot 18°C
Bewaarpotentieel: 5 tot 7 jaar
Deze zwoele en fruitige, rode wijn met zijn kruidigheid is ideaal bij Turkse, Marokkaanse en Arabische gerechten, die de kaneelachtige specerijen van de druif benadrukken.
Puglia, Italië
Het bourgondische Puglia (in het Nederlands, Apulië) staat wereldwijd bekend om zijn primitivo wijnen. Het ligt in de hak van de laars, het uiterste zuidoosten van Italië. Puglia is een van de belangrijkste wijnstreken van het land, met Salento als het kloppende hart. De regio staat ook bekend om haar olijven. Het is echter primitivo dat Puglia op de wereld(wijn)kaart gezet. Hier worden stevige fruitige wijnen gemaakt, met tonen van leer en kruiden. De meest bekende primitivo wijn is primitivo di Manduria.
Primitivo di Manduria DOC
Dit gebied wordt door zijn rijkdom aan premium wijnen het 'Grand Cru' gebied van Puglia genoemd. Hier komen de stevigste primitivo’s vandaan, van 100% primitivo. Het gebied is vernoemd naar het plaatsje Manduria en staat bekend om zijn zwoele wijn waarin je kersenjam, bramen, kaneel en zoethout herkent.
Californië
Alhoewel het geestelijk thuis van de primitivo druif Puglia, Italië, is zou je kunnen stellen dat de druif het beter doet in Californië. Deze regio is dé primitivo streek, al heet de druif daar zinfandel. Rij aan rij staat deze druif hier aangeplant, al sinds de 19e eeuw, toen de druif in de rode wijn voorziening van de goudzoekers voorzag tijden de Gold Rush.
Lodi
De Lodi wijnregio behoort tot de modernste ter wereld. Het plaatsje Lodi ligt in Californië, tussen de San Francisco Bay en de beginnende heuvels van de Sierra Nevada. Het is de toegangspoort tot de reusachtige Central Valley, waar de meeste wijngaarden van Californië staan aangeplant. In Lodi zijn grote namen gevestigd, zoals Robert Mondavi & Gallo. Veel van de 40.000 hectare aan wijngaarden zijn aangeplant met primitivo. De primitivo wijnen uit Lodi lijken wat lichter van kleur maar zijn zeer expressief, met rokerig zoet fruit en soepele tannines.
North Coast
De Sonoma en Napa Valley zijn beroemd om hun zinfandel wijnen. Dankzij de vulkanische bodem bieden deze wijnen stevigere tannines, een diepere kleur en meer aroma’s.
Zinfandel, of ‘Zin’, zoals deze druif liefkozend wordt genoemd in de Verenigde Staten, is een blauwe druivensoort met een donkere schil. Deze druif is de trots van Californië. De rode zinfandel is uitgegroeid tot dé kenmerkende wijn van de Verenigde Staten.
Zinquest
De Amerikanen waren zo trots als een pauw op ‘hun’ druivenras. Maar na 30 jaar discussie bevestigde DNA-onderzoek dat zinfandel tóch echt precies dezelfde druif is als de primitivo druif uit Italië. Omdat de druif zo dicht bij een 'Amerikaans’ druivenras kwam, was deze ontdekking een tegenslag. Het leidde tot gemengde reacties, waaronder trots op de associatie met een prestigieuze wijndruif, maar ook een zekere teleurstelling dat zinfandel een deel van zijn Amerikaanse persoonlijkheid had verloren.
Zinfandel-druiven
De druif werd voor het eerst ontdekt in Californië in de vroege 19e eeuw. Zeker is dat de druif daarheen gereisd is vanuit Europa. We weten dat primitivo via Kroatië in Italië is aangekomen, waar het bekend was onder verschillende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kastelanski. De vraag of de Californische zinfandel vanuit Italië of via een andere route in de VS is aangekomen, blijft onbeantwoord.
Door me in te schrijven ga ik akkoord met het ontvangen van de Vinify nieuwsbrief.
Vinify gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in onze privacy policy. Je zit nergens aan vast en kan je op elk moment uitschrijven.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Klantenservice
Geniet, maar drink met mate.
© 2002-2025 VINATIS