Cabernet sauvignon: wereldwijd de meest populaire druif om wijn van te maken én te drinken. Geliefd vanwege zijn grote gewaagde smaken en rijpingspotentieel.
Bordeaux (Gironde), Zuid-West, Languedoc, Vaucluse, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche
Verenigde Staten, Australië, Italië, Spanje, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Oekraïne, Slovenië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië, Zwitserland
Cabernet sauvignon geeft soepele en krachtige rode wijnen, met veel body, vrij veel tannine en vaak een hoog alcoholpercentage. De druif geeft wijnen een robijnrode kleur. In koele klimaten wordt deze robijnrode kleur vergezeld van een iets paarsblauwe tint. In warme klimaten ontwikkelen de suikers beter. De wijn heeft dan meer fruit en meer alcohol.De cabernet sauvignon druif heeft smaakgelijkenissen met merlot en zal lastig te herkennen zijn als je hem blind proeft, helemaal uit koelere klimaten.
Geur en smaak: De meest voorkomende aroma’s in cabernet sauvignon wijnen zijn:
Serveertemperatuur: Je serveert cabernet sauvignon het best licht gekoeld. De perfecte temperatuur is rond 18˚C.
Bewaarpotentieel: cabernet sauvignon is een wijn met medium tot veel tannine hetgeen zorgt voor een goed bewaarpotentieel. Goede wijnen kunnen gemakkelijk tot 25 jaar rijpen.
Ga voor rijke, volle smaken. Stevige wijnen met veel tannines, zoals de cabernet sauvignon, vragen om grote stevige gerechten. Een mooi stuk rood vlees, geschroeid en wel met een vetrandje van de BBQ is perfect! Nog wat gegrilde paddenstoelen en gebakken krieltjes erbij en het is gegarandeerd smullen geblazen. Ook qua kazen past de cabernet sauvignon het best bij volle, rijke smaken. Denk aan Pecorino, Manchego of Parmezaan. Volle kazen zoals Maasdam zijn ook een goede match.
Vanuit zijn geboorteplaats in de Bordeaux is deze druif de hele wereld over gereisd. De wijnstokken passen zich gemakkelijk aan waardoor ze snel toepasbaar zijn in verschillende klimaten en bodemsoorten. De druif wordt verbouwd in de meest noordelijke wijngebieden, de meest zuidelijke wijngebieden, en alles ertussenin. Waar de druif ook groeit, ondanks de verschillende bodem- en klimaatsoorten, de druif geeft altijd wel zijn typische cabernet sauvignon karakter aan de wijn.
In de wijngaard geeft deze druif relatief hoge opbrengsten, wat de wijnmaker de keuze geeft tussen kwantiteit en kwaliteit.
Cabernet sauvignon bloeit en rijpt laat. In koude klimaten lopen wijnmakers daarmee het risico dat de druiven niet volledig rijpen. Meestal echter betekent het dat deze gestage rijper de wijnmaker juist meer controle geeft, in het behouden van de zuren en het oogstmoment.
Cabernet sauvignon komt verrassend genoeg voort uit de witte druif sauvignon blanc en de rode druif cabernet franc. En cabernet franc is ook de vader van de bekende druiven merlot en carmenère, een bekende familie dus!
Cabernet sauvignon wordt het meest geproduceerd in:
1. Frankrijk, met als grootste regio natuurlijk de Bordeaux
2. Chili, met name Valle del Maipo en Valle del Colchagua
3. Verenigde staten, met name Napa Valley
4. Australië
5. Spanje
Andere grote landen zijn China, Argentinië, Italië en Zuid-Afrika. China ontwikkelt zich snel tot een wijnland. In 2021 groeit China waarschijnlijk uit tot het grootste wijn consumerende land ter wereld. De Chinese wijndrinker is dol op cabernet sauvignon. In China wordt de cabernet sauvignon druif meer dan waar ook ter wereld aangeplant.
Meest bekende regio’s
Bordeaux
Cabernet sauvignon is écht thuis in Frankrijk. De druif is daar geboren als spontane kruising tussen cabernet franc en sauvignon blanc. Heel bijzonder als je bedenkt dat deze krachtige druif het resultaat is van een rode en een witte druiven variëteit. Extra bijzonderd wanneer je kijkt naar het wereldwijde succes van deze druif, is dat het een vrij jonge druif is. Zeker als je hem vergelijkt met enkele andere druivensoorten. De meeste zijn al wel 2000 jaar oud, terwijl deze kruising nog maar zo’n 300 jaar bestaat.
In de Bordeaux worden wijnen gemaakt van de Bordeaux blend, een mix van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De beste wijnen van cabernet sauvignon uit Frankrijk zijn die van de linkeroever Bordeaux, de Medoc. Deze regio focust op meer cabernet sauvignon georiënteerde wijnen. De Medoc regio is één van de meest prestigieuze wijngebieden ter wereld met namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild.
Chili
Chili biedt enkele van de beste prijs / kwaliteit cabernet sauvignon wijnen. De beste cabernets komen uit de Aconcagua, Maipo, Cachapoal en Colchagua valleien. Vooral de Maipo vallei staat bekend om zijn cabernet sauvignon wijnen. In Maipo zorgt de verkoelende wind uit de Stille oceaan voor een ideaal mediterraan klimaat dat zodoende de stevigste cabernets van Chili voortbrengt.
Verenigde Staten, Napa
Ook in de Verenigde Staten is cabernet sauvignon een bekende druif. Je vindt hem veel in de North Coast-regio, in Napa Valley. Napa Valley dankt zijn bekendheid zelfs aan de cabernet sauvignon. In 1976 hield een Engelse wijnhandelaar een blinde proeverij van Franse en Californische wijnen met Frankrijks beste wijncritici. Deze blinde wijnproeverij werd later gedoopt tot ‘Het oordeel van Parijs’. Waarom de regio toen bekend werd? De Californische wijnen
Een bekende geur in cabernet sauvignon is die van groene paprika uit koele klimaten, en rode paprika in warme klimaten. Deze aroma’s worden veroorzaakt door het stofje pyrazine. Pyrazines zijn een klasse van chemische verbindingen die geuren produceren.
Wijnweetje:
Deze wijnen ruiken dus niet altijd groen. Jarenlang wisten wijnmakers niet waarom totdat wetenschappelijk onderzoek onthulde welke stofjes die groene geuren opwekken. Onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van pyrazine kan worden verminderd of veranderd door meer aandacht aan wijngaardbeheer te besteden.
Door het bladerdak van de wijnstokken onder controle te houden, kunnen telers invloed uitoefenen op het soort aroma’s dat de wijnstokken genereren in hun druiven. Met andere woorden: snoeien speelt een grote rol in de wijze waarop deze wijnen smaken ontwikkelen. Jarenlang werd dit aroma gezien als fout maar nu kunnen we bepaalde aroma’s, voortkomend uit deze pyrazinen, toch wel waarderen. Denk bijvoorbeeld geroosterde rode paprika, groene peperkorrels, olijventapenade en munt.
Door me in te schrijven ga ik akkoord met het ontvangen van de Vinify nieuwsbrief.
Vinify gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in onze privacy policy. Je zit nergens aan vast en kan je op elk moment uitschrijven.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Klantenservice
Geniet, maar drink met mate.
© 2002-2025 VINATIS