Levering in
vlag Nederland Nederland

Witte wijn - Chardonnay

Deze prachtige druif is één van de bekendste druivenrassen en perfect voor charmante, fruitige wijnen.

Chardonnay wijn

Chardonnay, ’s werelds meest geliefde witte druivenras voor witte wijn én voor champagne en andere soorten mousserende wijn.


In de jaren 80 gebeurde er iets bijzonders: 'chardonnay' als wijnnaam raakte bekender dan de traditioneel naar de regio vernoemde wijn die deze druif al eeuwenlang produceerde, zoals Chablis of Montrachet. Toen de opkomende Nieuwe Wereld wijnlanden druivenrassen op het etiket introduceerden, was het chardonnay die de meeste vrienden maakte.

📍 Waar kan ik het vinden?

In Frankrijk

Bourgogne, Champagne, Jura, Vallée de la Loire, Limoux

In de wereld

Verendige-Staten, Australie, Zuid-Afrika. Nieuw-Zeeland. Argentinie, Chili, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland

🍷 Proefnotities

Een uitstekende gastronomische wijn.

Op het oog: de diepgouden kleur van de wijn met smaragdgroene nuances is een echte blikvanger. Altijd helder en briljant.

In de neus: Een voortreffelijk, gevarieerd bouquet, zacht en genuanceerd. Vol persoonlijkheid roept het verschillende families van aroma's op: citrus, fruitig (perzik, ananas), mineraal, gedroogd fruit (hazelnoot, amandel), honing, beboterd brood en brioche.

Smaak: Een beetje levendig, deze wijn is krachtig maar zonder gebrek aan finesse. Hij is vol en gestructureerd, wat een goed alcoholpercentage en krachtige aroma's bevordert. Lichte bitterheid op de afdronk, maar dat is zeker geen fout.

Serveertemperatuur: 12°C tot 14°C

Potentiële rijping: 5 tot 10 jaar.

🍽️ Wijn & spijs combinaties: Chardonnay aan tafel

Chardonnay is een echte eetwijn. Omdat deze druif in een grote verscheidenheid aan stijlen verkrijgbaar is, met verschillende texturen, zoetheid en zuurgraad, is er een even diverse reeks wijn- en spijscombinaties die met chardonnay werken.


De zee is de perfecte plek om te beginnen. Van schaaldieren tot gegrilde vis, chardonnay kan perfect worden gecombineerd met verschillende visgerechten. De volle, rijke smaak van chardonnay gaat goed samen met volle rijke smaken als vette vis, of zelfs varkenshaas. En, vanwege de natuurlijke zuurgraad en vollere wijn, is het ook een perfecte wijn om te combineren met brie-stijl kazen.


  1. Een ongerijpte chardonnay uit een koud klimaat kan perfect bij oesters of sushi.
  2. Een warme, houtgerijpte chardonnay is heerlijk bij coquilles, kreeft en zalm.

Chardonnay, ’s werelds meest geliefde witte druivenras voor witte wijn én voor champagne en andere soorten mousserende wijn.

In de jaren 80 gebeurde er iets bijzonders: 'chardonnay' als wijnnaam raakte bekender dan de traditioneel naar de regio vernoemde wijn die deze druif al eeuwenlang produceerde, zoals Chablis of Montrachet. Toen de opkomende Nieuwe Wereld wijnlanden druivenrassen op het etiket introduceerden, was het chardonnay die de meeste vrienden maakte.

Wijnbouw

Chardonnay maakt het wijnliefhebbers wereldwijd graag naar de zin. Met zijn brede, uitbundige charmes, hoge alcoholpercentages, lage zuurgraad en het ontbreken van een krachtige geur. Wijnmakers zijn er gek op omdat het een relatief gemakkelijk te telen druif is, met een hoge opbrengst. Het is ook een eenvoudig te oogsten druif en hij rijpt vroeg, wat heel nuttig is. Maar bovenal genieten wijnmakers van het grote palet aan bereidingstechnieken die je bij deze druif kunt gebruiken.

Wijnstijlen

Chardonnay leent zich goed voor een breed scala aan wijnen. Wereldwijd worden er met succes de volgende wijnstijlen van gemaakt:


  1. Lichtfrisse, strakdroge witte wijnen zoals Bourgogne chardonnay
  2. Droge witte wijn met meer body dan de meeste andere witte wijnen (vanwege een 2e malolactische gisting)
  3. Zware, houtgelagerde witte wijnen
  4. Delicate mousserende wijnen
  5. En zelfs een paar uiterst succesvolle zoete witte wijnen gemaakt op de botrytis methode, ofwel 'edele rotting'.


Van chardonnay wordt ook wel gezegd dat deze wijn meer in de kelder wordt gemaakt dan in de wijngaard. Vakkundig gemaakte, op vat gefermenteerde chardonnay’s hebben de neiging om vrijwel hetzelfde te smaken, waar ter wereld ze ook worden gemaakt.

Blends

Meestal wordt deze druif gebruikt om 100% chardonnay wijnen te produceren. Omdat de druif zo veelzijdig is, wordt hij van tijd tot tijd ook als mengdruif gebruikt.


Een paar van de bekendste blends zijn:

- Champagne

- Cava

- Soave


Daarnaast vind je chardonnay terug in veel blends met andere druiven, vooral in de nieuwe wereld. In Australië wordt deze druif bijvoorbeeld veel geblend met sémillon en columbard.

Chardonnay kenmerken

Afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit geeft de chardonnay druif lichte, bleekgele wijnen met een groene tint en een bijna geurloos aroma, tot een meer warm gele tint en aroma’s van appel en ananas.


Geur en smaak

Chardonnay heeft één van de meest uiteenlopende smaakprofielen van alle druivenrassen - zowel rood als wit. Dat komt omdat de smaak van deze wijn sterk wordt beïnvloed door het klimaat en de rijpingsmethoden. Over het algemeen staat deze wijn bekend als een relatief droge, medium volle witte wijn met frisse, knapperige tonen van peer, citrus en appel.

Maar stel dat de wijnmaker zijn wijn heeft laat rijpen op eikenhout, dan veranderen de bovenstaande smaken drastisch, met sterke hints van boter en vanille. Daarom een kort overzicht van de meest voorkomende stijlen.


Houtgerijpt

Hate it or love it – Zware, houtgelagerde chardonnay’s, waarin eikenhouten tonen domineren. Een houtgelagerde chardonnay is rijk en vol van smaak met aroma’s van boter, vanille, kokosnoot en karamel.


Koude klimaten

Koelere streken zijn te vinden in zowel de oude als de nieuwe wereld. Deze chardonnay heeft een typische hogere zuurgraad, meer citrusaroma's en een mineraal karakter. Hij is licht van smaak, lichter in alcohol en elegant.


Warme klimaten

De meeste warme klimaat chardonnay-regio's vallen binnen de nieuwe wereld. Deze wijnen hebben doorgaans een lagere zuurgraad, meer alcohol, zijn voller en hebben weelderige, rijpe fruitsmaken van gele perzik tot papaja en ananas.

Wist je dat?

Chardonnay de meest aangeplante witte druivensoort voor wijn is? Met 211.000 hectare aan wijngaard staat deze druif op de 5e plek op de wereldranglijst. Het enige andere witte druivenras wat hoger scoort is airén, maar daar wordt vooral brandy van gemaakt. De lijst wordt aangevoerd door cabernet sauvignon, merlot en tempranillo.


De meest bekende wijnen van de chardonnay druif komen uit Bourgogne. Denk bijvoorbeeld aan Chablis en Le Montrachet. Maar ook in de Champagnestreek wordt deze druif vaak verbouwd. Een Champagne die enkel uit chardonnay bestaat wordt ook wel 'Blanc de Blancs' genoemd.


Eén van de duurste flessen ooit verkocht, is een 1973 Chateau Montelena, bekend van de blinde wijnproeverij ‘het oordeel van Parijs’, gehouden op 24 mei 1976. Bij deze proeverij won deze chardonnay uit Napa Valley, Californië het van de wereldberoemde Bourgogne wijnen.


Opvallend: chardonnay is een kindje van het bekende blauwe druivenras pinot noir en het witte druivenras gouais blanc.

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS