Levering in
vlag Nederland Nederland

Chenin blanc

Chenin blanc is dé witte druif van de Loire. Van fris en strakdroog tot rijk en lichtzoet: deze veelzijdige wijn verrast met tonen van appel, honing en witte bloemen. Ontdek onze selectie en proef de charme van chenin blanc.

Toonaangevende chenin blanc wijnregio's

🍷 Proefnotities

Door de vele stijlen chenin blanc is het lastig hem te herkennen in je glas. Over het algemeen heeft chenin blanc iets hogere zuren, en aroma’s van citrus, bloemen en passievrucht in koude klimaten tot perzik in warme klimaten.

Chenin blanc uit koude klimaten

  • Sterk zure, minder rijpe druiven vormen de basis voor mousserende wijnen.
  • Rijpe druiven worden gebruikt voor de mooie en verfijnde droge witte wijnen, zoals Vouvray.
  • De laatst geplukte druiven van het seizoen kunnen zijn aangetast door nobele rot, die de suikers van de druiven concentreert en zorgt voor rijke smaken van sinaasappelmarmelade, gember en saffraan. Deze druiven worden gebruikt voor de beroemde zoete wijnen van de Loire regio, waaronder Quarts de Chaume en Bonnereaux.

Serveertips

  • Je serveert chenin blanc het best licht gekoeld. De perfecte temperatuur is tussen de 8-10˚C. Geen wijnthermometer? Een half uurtje uit de koelkast voor het drinken geeft meestal een goed resultaat.
  • Het glas heeft ook een grote invloed op de smaak. Een lichte, droge wijn drink je uit een iets smaller glas, een houtgerijpte, vollere chenin blanc uit een groot bolvormig glas en een dessertwijn uit een kleiner en smaller bolvormig en taps toelopend glas.
  • De meeste droge chenin blanc wijnen zijn jong het lekkerst en kun je het beste binnen 2 jaar nuttigen.

🍽️ Wijn-spijs combinaties: Merlot aan tafel

Vanwege de hoge zuurgraad en de toch zoete smaak van chenin blanc past deze wijn perfect bij gerechten met een zoetzure component, denk bijvoorbeeld aan de Aziatische keuken. De dessertvarianten brengen je kaasplank met blauwe kazen naar een hoger niveau, en de vollere varianten lenen zich uitstekend voor klein wild en witvlees gerechten met bijvoorbeeld een (zure) cranberrysaus.

De geschiedenis van chenin blanc

Chenin Blanc heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk komt de druif uit Frankrijk, waar hij al in de 9e eeuw aangeplant stond in de Anjouregio. Hier stond de druif bekend als Chenere. Pas in de 15e eeuw kreeg de druif zijn huidige naam. De druif werd aangeplant in de Loire vallei in de Touraine regio. Hier werd hij omgedoopt tot chenin blanc, vernoemd naar het stadje met het gelijknamige kasteel Montchenin. Inmiddels is de druif de hele wereld over gereisd, en wordt hij overal ter wereld aangeplant.

Tegenwoordig is chenin blanc het paradepaardje van Zuid-Afrika, waar 15% van alle wijngaarden vol hangen met deze druif. De twee grootste regio’s voor chenin blanc zijn nog steeds de Loire in Frankrijk en Zuid-Afrika, met als grootste verschil dat de wijnen uit Zuid-Afrika door het warmere klimaat iets fruitiger zijn. De meeste chenin blanc’s worden gefermenteerd bij relatief lage temperaturen en gerijpt in roestvrijstalen tanks om de frisse zuren en fruitigheid te behouden.

Chenin blanc wijnen hebben een kleurenpalet van licht strogeel tot diep ambergeel. De wijnen zijn over het algemeen frisdroog en hoger in zuren. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven en de stijl van de wijnmaker worden er schitterende droge witte wijnen, mousserende wijnen en dessertwijnen van gemaakt.

Meest bekende chenin blanc regio’s

Crémant de loire

Crémant is de naam voor mousserende wijnen die in Frankrijk, maar buiten de Champagnestreek gemaakt worden. Ze worden op dezelfde wijze gemaakt, via de méthode traditionnelle, waarbij een tweede gisting op fles plaatsvindt. Deze mousserende wijnen worden in de gehele Loire vallei gemaakt en bieden alles wat je van een mooie bubbel mag verwachten. Vaak een elegante, droge en frisse stijl met een ronde mousse en rijk van smaak met appel, brioche en toast.

Vouvray en Saumur

Hier komen de beste verfijnde witte wijnen van de chenin blanc druif vandaan. Deze appellations vind je in de wijnregio Touraine en geven bloemige, rijke volle wijnen met evengoed een opvallende zuurgraad.

Quarts de Chaume en Bonnezeaux

Twee kleine wijngebieden binnen de Loire wijnregio. Je vindt Quarts de Chaume op de linkeroever van de Layon, en het iets prestigieuzere Bonnezeaux op de rechteroever. De wijngaarden liggen op enkele hellingen, hier worden prachtige dessertwijnen gemaakt van overrijpe druiven. De wijnterm voor deze manier van wijn maken is pourriture noble, of edele rotting. 

Bonnezeaux was de eerste cru van de Anjou regio. Deze wijnen zijn krachtig, sterk geparfumeerd en hebben een lang rijpingspotentieel. Zeker één van de betere dessertwijnen!

Chenin blanc uit warme klimaten

Chenin blanc voelde zich na een lange wereldreis al snel thuis in Zuid-Afrika. De druif groeide makkelijk in het warme klimaat en gaf hoge opbrengsten. Al snel werd het dé druif van Zuid-Afrika. Er werden vooral veel frisdroge, dorstlessende zomerwijnen van gemaakt.

Tegenwoordig wordt er meer gelet op de kwalitatieve kant van chenin blanc en zie je veel geconcentreerde en gerijpte Zuid-Afrikaanse chenin blanc’s op de markt komen. Deze wijnen zijn nog steeds fris droog, maar hebben meer diepgang, zijn voller, met een rijk parfum en een mooie afdronk. Deze zijn naast dorstlessend, ook nog eens heel goed te combineren bij het diner.

Wist je dat?

Chenin Blanc in Zuid-Afrika ‘Steen’ wordt genoemd? De oorsprong van deze naam is verwarrend, want steen is waarschijnlijk een verbastering van de druif listan. Van listan, naar la stan, naar de steen, naar steen. De verwarring werd veroorzaakt door een slecht begrip van de Franse taal door de Nederlanders ten tijde van Van Riebeeck. De druivenrassen listan en steen hebben niets met elkaar te maken, listan is gelijk aan palomino en die druif stond in de Kaap bekend als fransdruif.

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS