Levering in
vlag Nederland Nederland

Wijn uit Languedoc

Languedoc-Roussillon staat bekend als dé regio voor betaalbare wijnen, perfect voor een aperitief, een barbecue of een gezellig samenzijn. Maar achter deze veelzijdige mozaïek van appellations schuilt ook een schat aan mythische en gastronomische wijnen, die de regio tot een ware ontdekking maken voor wijnliefhebbers.

Al onze Languedoc-Roussillon wijnen

Huizen & Landgoederen

Vinify werkt met een zeer breed scala aan wijnboeren in de Languedoc

Languedoc-Roussillon

Onze selectie witte, rode en rosé wijnen uit de regio biedt voor elk wat wils. De Languedoc-Roussillon regio heeft een lange geschiedenis van het produceren van wijnen met een hoge opbrengst, maar is nu opgeschoven naar het hogere segment en produceert wijnen van onbetwistbare kwaliteit. Gerenommeerde domeinen zoals Puech-Haut, Gauby, Gérard Bertrand en Clavel zijn niet onopgemerkt gebleven bij critici in gespecialiseerde gidsen zoals Hachette en Robert Parker. Ontdek onze koopjes op een selectie Languedoc-Roussillon wijnen. Een uitgelezen kans om nieuwe ontdekkingen te doen!

Languedoc Roussillon Wijnroute

Deze regio is gelegen in het zuiden van Frankrijk aan de middellandse zee. De streek heeft de vorm van een hoefijzer. Gezien de ligging in het zuiden kan het erg warm worden, vooral in de zomers. Over het algemeen is het aan de kust zonniger, kan het weer in de bergen wisselend zijn, met in de dalen meer neerslag. Ooit stond deze regio bekend om de kwantiteit wijnen in plaats van de kwaliteit. De afgelopen 20 jaar heeft deze regio een enorme boost gekregen. En nu? Nu komt er prachtige Languedoc wijn vandaan.


Languedoc-Roussillon wordt vaak als één genoemd, dit komt omdat Languedoc-Roussillon één administratieve regio is. In 2016 werd de regio gevormd tot Occitanië. De naam komt van het woord Langue d’oc, ‘the ‘Oc’ language’ ofwel de taal van ‘Oc. De regio beslaat het gehele zuiden van Frankrijk. Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen de politieke regio Languedoc-Roussillon en de wijnbouwgebieden. Het doel van de samenvoeging was om het aanbod overzichtelijker en toegankelijker te maken. Het zou verder een positieve bijdrage leveren aan het imago van de regio. Door gebruik te maken van één gemeenschappelijke en geografische merknaam, Sud de France, zouden wijnproducenten hun wijnen uit de regio beter kunnen verkopen door krachten te bundelen en de regio op de kaart te zetten als internationaal. De regio bestaat uit de volgende departementen, waar overigens niet overal wijn wordt geproduceerd: Lozère, Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales


Geschiedenis

Languedoc-Roussillon kent een lange geschiedenis van wijn maken. Wijnbouw werd geïntroduceerd door de Grieken en vervolgens verbeterd door de Romeinen. Toen al genoot de regio bekendheid om haar wijnen en werden deze zelfs geëxporteerd. Na de Romeinen raakte het wijngebied helaas in verval mede door toedoen van de Visigoten, hierdoor verloor de regio haar bekendheid. In de periode die volgde werd er alleen wijn geproduceerd voor regionale consumptie.


Rond de 13e eeuw werd er voor het eerst Vin doux naturel geproduceerd. Gedurende de 17e eeuw kreeg de regio een nieuwe impuls, echter duurde het tot de 19e eeuw voordat de vraag naar wijn toenam, mede door industrialisatie. Toen werd de Languedoc-Roussillon de grootste wijnregio ter wereld, echter lag de focus te veel op kwantiteit waardoor de kwaliteit van de wijnen over het algemeen niet heel goed waren. Tijdens de jaren ‘70 en ‘80 van de 20e eeuw heeft de regio enorm veel inspanningen gedaan om niet alleen de kwaliteit te verbeteren, maar ook het imago van de regio te verbeteren. In 1987 werd deze samenwerking vastgelegd door een aantal wijnboeren en werd de Vin de Pays d’Oc opgericht. Inmiddels heeft deze regio haar sporen verdiend en kun je hier mooie wijnen kopen voor vriendelijke prijzen.

Languedoc & Roussillon

Languedoc

De Languedoc bestaat uit drie departementen; Aude, Hérault en Gard. Tegenwoordig behoort ook het westelijk gedeelte van de Pyreneeën tot deze regio. Wijnen afkomstig uit dit gebied kunnen verkocht worden onder de regionale Languedoc AOC. Binnen de Languedoc zijn er 36 AOC’s te benoemen. Hieronder hebben we de belangrijkste onder elkaar gezet, dit zijn ze dus niet allemaal.


De belangrijkste druivenrassen in de Languedoc zijn:

  1. Syrah
  2. Mourvèdre
  3. Grenache
  4. Grenache blanc
  5. Carignan
  6. Macabeo
  7. Bourboulec
  8. Clairette
  9. Piquepoul
  10. Cinsault


De Languedoc kent volgende AOC-gebieden:

  1. Cabardès
  2. Clairette de Languedoc
  3. Corbières
  4. Faugères
  5. Fitou
  6. Limoux
  7. Malepère
  8. Minervois
  9. Muscat de Frontignan
  10. Muscat de Lunel
  11. Muscat de Mireval
  12. Muscat de Saint Jean de Minervois
  13. Picpoul de Pinet
  14. Saint-Chinian


Cru du Languedoc:

Dit zijn gebieden binnen de AOC-gebieden die als extra bijzonder zijn benoemd en hierdoor apart benoemd mogen worden op het etiket.

  1. Corbières Boutenac
  2. La Clape
  3. Minervois la Livinière
  4. Pic Saint Loup
  5. Terrasses du Larzac

Roussilon

Roussillon heeft veel overeenkomsten met het Spaanse Catalonië op het gebied van cultuur en taal. Dit is ook terug te zien in het gebruik van druivenrassen, de belangrijkste druivenrassen in de Roussillon zijn:


  1. Grenache
  2. Grenache blanc
  3. Muscat
  4. Macabeo


De Roussillon kent volgende AOC-gebieden:

  1. Côtes du Roussillon
  2. Côtes du Roussillon Villages (Latour de France, Lesquerde, Caramany, Tautavel, Les Aspres)
  3. Collioure
  4. Maury sec
  5. Côtes Catalanes and Côte Vermeille
  6. Rivesaltes (VDN)
  7. Muscat de Rivesaltes (VDN)
  8. Maury (VDN)
  9. Banyuls Grand Cru (VDN)


Hoe wordt vin doux naturel gemaakt?

Voor vin doux naturels worden blauwe of witte druiven gebruikt, deze kunnen direct worden geperst of de gekneusde druiven worden een aantal uren in de most geweekt. De keuze hangt af van de stijl. Na de gisting en de toevoeging van wijnalcohol kan het product op twee manieren worden opgeslagen.

De eerste manier is om houten vaten of buikflessen te gebruiken waar zuurstof bij kan, zodat er een oxidatieve stijl ontstaat. De tweede manier is om te voorkomen dat er zuurstof bij kan komen door te kiezen voor roestvrijstalen tanks of betonnen cuves, hierdoor ontstaat een reductieve stijl.

De smaken die je krijgt bij een oxidatieve stijl zijn rijp, noten, rozijnen en sherry-achtige tonen. Een reductieve stijl heeft veel meer fruit aroma’s en frisheid. Binnen de oxidatieve stijl zijn er ook nog een aantal gradaties, zo betekent ‘Rancio’ dat de wijn onder invloed is geweest van veel oxidatie en een langere rijping heeft gehad. Als er ‘Hors d’Age’ op het etiket staat betekent dat een lange rijping van minimaal 5 jaar in een oxidatieve omgeving. Vin doux naturels bevatten tussen de 15 en 18% alcohol.


Wijnspijs vin doux naturel

Soms worden ze als aperitief gedronken, maar veel vaker als wijn gedronken bij het dessert. Afhankelijk van de stijl kun je diverse kanten op en passen deze bij zoete gerechten, noten of diverse kazen.

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS