De Loire, de 3e wijnregio van Frankrijk, staat bekend om zijn diversiteit in klimaten, terroirs en druivensoorten. Ontdek onze selectie van witte, rode, mousserende en roséwijnen van topkwaliteit tegen scherpe prijzen, met grote domeinen zoals Joseph Mellot, Dagueneau en Yannick Amirault.
De ‘Tuin van Frankrijk’ is vooral beroemd om zijn witte wijnen, uit appellations met de klinkende namen als Sancerre en Pouilly Fumé, beide gemaakt van sauvignon blanc. Van de lokale druif melon de bourgogne wordt Muscadet gemaakt. En de chenin blanc (vooral in Anjou) wordt voor zowel droge als intens zoete dessertwijnen gebruikt. Het Loiregebied mag men tot Frankrijks beste wijnstreken rekenen, al is het niet het grootste. Het gebied dankt zijn naam aan de Loire, met meer dan 1.000 km lengte en 41 zijrivieren, de langste rivier van Frankrijk.
De Loire stroomt van oost naar west en mondt uit westelijk van de stad Nantes in de Atlantische oceaan. Deze Atlantische kust kenmerkt zich door de vele prachtige kastelen die in de regio te vinden zijn. Je vindt in Loire vele soorten wijn, van grote cru’s tot eenvoudige plezierige schenkwijnen. In het Loiregebied worden naast de bekende witte wijnen ook rode, rosé en mousserende wijnen geproduceerd.De wijngaarden bevinden zich voornamelijk langs de Loire-oevers en langs zijn zijrivieren.
Loire kent een grote hoeveelheid aan mooie gebieden waar wijn verbouwd wordt, hieronder de negen bekendste:
Pouilly Fumé
Pouilly sur Loire ligt nog geen 10 km van Sancerre op de rechter Loire oever. Waar vroeger de wijngaarden vol stonden met de chasselas druif is het tegenwoordig sauvignon blanc die de alles bepalende druif is. Pouilly fumé is een wereldwijd graag gedronken wijn. Deze Loire wijn heeft een fris bouquet, een wat groenachtige kleur en in de smaak komen groene appel, kruisbessen en grapefruit naar voren. Deze wijn moet niet verward worden met de Pouilly Fuissé uit de Bourgogne die juist van de rijpe chardonnay gemaakt is.
Sancerre
De Appellation Controlée Sancerre heeft betrekking op die andere grote wijn uit de Loire-vallei. Een klein gebied, recht tegenover Pouilly, op de andere (linker) oever. De wijngaarden liggen op steile hellingen waarbij de afgespoelde grond soms later in het seizoen weer naar boven gebracht moeten worden.
De bodem is van poreus tufsteen, daarom heeft deze Loire wijn veel fruit en is hij relatief snel drinkbaar. Sancerre is droog en fris en krachtiger dan muscadet. Hij is wat minder groen van kleur dan de Pouilly Fumé, terwijl ze allebei van de sauvignon blanc druif gemaakt zijn. Uit Sancerre komen ook nog wat rode en rosé wijnen, gemaakt van de pinot noir druif, die ook verrassend plezierig smaken en een aanbeveling waard zijn.
Touraine
Het microklimaat in dit grote Loire gebied verschilt onderling sterk. Dat geldt ook voor de bodemgesteldheid. Als druivenrassen vindt men hier de cabernet sauvignon, cabernet franc, gamay, pinot gris en pinot noir. Voor de witte wijn gebruiken ze chenin blanc, ook wel pineau de la Loire, en de sauvignon blanc. Zeker deze sauvignon blanc is de belangrijkste en meest bepalende druif voor witte wijnen.
Anjou
Dit zeer oude wijngebied is 50km lang en ligt tussen Angers en Anciens. Het heeft een zacht klimaat en er valt weinig regen. Bijna een kwart van de totale productie in de Loire komt uit deze regio. Voor de witte Anjou wijnen wordt voornamelijk chenin blanc gebruikt aangevuld met chardonnay of sauvignon blanc. Dit laatste is nodig omdat de wijn anders te veel zuren zou bevatten en langer zou moeten rijpen.
Anjou rouge wordt gemaakt van cabernet franc en cabernet sauvignon of gamay. De kwaliteit van de rode Anjou is verrassend. De wijnen hebben een volle kleur en het parfum van de cabernet is duidelijk aanwezig met een geur van rode bessen en frambozen. Ze hebben weinig tannine, zijn soepel en zijn gemaakt om jong te drinken. Tussen de 2 en 5 jaar oud is voor een anjou het maximum. De kleur van de Anjou rosé kan je het best omschrijven als ‘zalmachtig’ en de smaak licht fruitig en wat zoet. Cabernet sauvignon, cabernet franc en gamay maar ook de minder bekende groslot druif worden hiervoor gebruikt.
Saumur
Saumur maakt witte, rosé en rode wijnen. De witte is vaak beendroog en hoog in zuurgraad. De rode Loire wijn is vol en soepel, gemaakt van cabernet sauvignon en pineau de la Loire. Deze wijn wordt gekenmerkt door zijn fruitigheid. De belangrijkste wijn in Saumur in ongetwijfeld de mousserende wijn. Als druivensoorten gebruikt men hier cabernet sauvignon en cabernet franc, malbec en gamay. De wijnen worden in Saumur opgeslagen in diepe kelders die uitgehouwen zijn in de tufkrijt rotsen.
Sèvre et Maine
Deze streek rondom de stad Nantes is een omvangrijk productiegebied van muscadetwijnen. Het zijn heel licht gekleurde, eigenlijk bijna blanke, wijnen. Ze zijn fris en hebben een heel droog karakter. Ze smaken dan ook voortreffelijk bij Fruits des mer. Muscadet is het druivenras, waaruit deze Loire wijnen geperst zijn. Sèvre et Maine is het belangrijkste gebied van de muscadet wijnen, kwalitatief gezien. Meer dan driekwart van de gehele muscadet productie komt hiervandaan.
Muscadet is een frisse, originele witte wijn, droog van karakter. Niet alleen is de wijn fris, deze is ook bijzonder fruitig in z’n afdronk. De wijn is lichtgroen van kleur. Het liefst zo jong mogelijk drinken, om van deze kenmerken te genieten. Hij kan niet te lang blijven liggen. Op een aantal van de prachtige kastelen in deze streek wordt echter wijn gemaakt die juíst heel mooi rijpt. Hiervoor is zo’n tien jaar nodig. Hij smaakt daardoor minder fris maar wint wel aan diepte. Let erop deze wijn niet te verwarren met de mierzoete ‘muskaatwijnen’.
Bourgueil
Zowel Bourgueil als het naastgelegen Saint Nicolas de Bourgueil liggen op de rechteroever tussen Tours en Saumur. Hier valt weinig regen en het klimaat is heel zacht. Voor de rode en rosé wijnen gebruikt men veelal de cabernet franc. De bourgueil kan wat stug en boers van aard overkomen maar kan lang bewaard worden.
Vouvray
Op de rechteroever gelegen: heeft voornamelijk een ondergrond van tufsteen met als bovenlaag kiezelhoudende grond en een kleilaag. Hier groeit voornamelijk chenin blanc, die heel laat geoogst wordt, na 15 oktober. Van de overrijpe druiven komt een mollige, min of meer zoetige Vouvray-wijn. Ook zeer geschikt voor mousserende wijn.
Montlouis
Dit Loire gebied ligt op 3 km. van Vouvray op de noordelijke rivieroever. De ondergrond is krijthoudend, de bovenlaag zanderig. Hierdoor zijn de wijnen ook vlugger rijp en minder vol dan die van de Vouvray. Hier groeit de chenin blanc waarvan er voornamelijk mousserende wijn gemaakt wordt.
Door me in te schrijven ga ik akkoord met het ontvangen van de Vinify nieuwsbrief.
Vinify gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in onze privacy policy. Je zit nergens aan vast en kan je op elk moment uitschrijven.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Klantenservice
Geniet, maar drink met mate.
© 2002-2025 VINATIS