Levering in
vlag Nederland Nederland

Rode wijn - Malbec

De zonnige rode wijn uit Argentinië en Cahors, Frankrijk

Malbec: de klassieke druif voor rustieke wijnen

De krachtige malbec druif, streng en vol heftige tannine’s in z’n jeugd, tot zacht, zwoel en volfruitig met een volle body na enkele maanden rijping. Deze krachtpatser is een geweldige keus als je van stevigere, vol body wijnen houdt.


Malbec staat ook bekend als Côt in Touraine of Auxerrois in Cahors en wordt geproduceerd in de Loirestreek (alleen gevinifieerd of gemengd met cabernet franc en gamay) en in het zuidwesten en de Bordeauxregio (waar het gemengd wordt met cabernet en merlot). Malbec staat bekend om zijn volle rode wijnen met krachtige, alcoholische en sterk gekleurde tannines en zijn structuur wordt bepaald door zijn intense fruitige aromatische expressie, maar ook door zijn volume in de mond en vrij hoog alcoholgehalte. Het klimaat heeft zijn invloed: malbec heeft meer substantie en kracht in warme klimaten zoals Argentinië, waar het de koning van de druivenvariëteiten is. Alleen gevinifieerd kan het finesse en smaak missen, zeker als er geen zon is. Dit is niet het geval bij Argentijnse Malbecs. Deze krachtige, warme wijnen met zeer rijp fruit kunnen jong gedronken worden, in tegenstelling tot Cahors, waar de soms samentrekkende vegetale kant na 5 jaar verdwijnt.

📍 Waar kan ik het vinden?

In Frankrijk

Bourgogne, Champagne, Jura, Val de Loire, Limoux

In de wereld

Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland

Toonaangevende wijnregio's

🍷 Proefnotities

Rode wijn

Op het oog: Volle, fruitige, alcoholische rode wijnen. Zeer donkere kleur, neigend naar zwart.

In de neus: Aroma's van confituurachtig zwart fruit (zwarte bes, braambes, bosbes, enz.) bij rijping op vat.

Smaak: Noten van toast, roosteren, kruiden, vanille en cacao, evoluerend naar gedroogd fruit en truffels bij het ouder worden. Karakter en krachtige tannines in de mond. Als single-variietal, in vaten gerijpte wijn draagt het hoge alcoholgehalte bij tot een zacht, romig gevoel.

Roséwijnen

Rosé d'Anjou. Aroma's van zoethout en menthol.

Fijne zuren geven de wijn zowel frisheid als structuur.

🍽️ Wijn & spijs combinaties: Malbec aan tafel

Rode wijn

Deze fruitige, rode wijn met zijn lichte kruidigheid is perfect bij gekruid (rood) vlees en veel gegrilde groente. Denk verder aan empanadas, Indiase en Mexicaanse gerechten. En, ook erg lekker, blauwe kaas! Niet alle wijnen laten zich zomaar met blauwe kaas combineren, maar de malbec en gorgonzola bijvoorbeeld zijn goede vrienden.

Rosé wijn

Ontvangst met aperitief. Charcuterie, carpaccio, rauwkostsalade...

Malbec wijnbouw

De bakermat van de malbec ligt, net zoals van vele andere druiven, in Frankrijk. Hier wordt de druif ook wel cot genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat de malbec druif een (kleine) rol speelt in de wereldberoemde Bordeaux blend. De Malbec druivenras was eind 19e eeuw populair in de Bordeaux streek. In deze periode werd de druif namelijk veel, bijna standaard, in de beste Bordeaux wijnen gebruikt.


Maar de malbec is een gevoelige druif die van een droog en warm klimaat houdt. Hij kan niet goed tegen schimmels en kou en hij heeft een lang seizoen nodig om te rijpen. Daarom zag je hem steeds minder terug in de Bordeaux blend, al mag hij nog wel gebruikt worden. De wereldberoemde rode Bordeaux blend is voornamelijk cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc met kleinere porties malbec en petit verdot.


Omdat de druif rijk is aan tannines met een lage zuurgraad draagt hij bij aan de productie van stevige wijnen. Malbec zie je dus minder in de Bordeaux, maar is nog wel erg populair in de regio Cahors. Hier noemen ze de druif ook wel auxerrois of cot. Daar levert hij volle, tanninerijke wijnen.


Mendoza, Argentinië

Maar de onbetwiste nummer 1 dat is toch wel Argentinië, met name de mendoza regio. Hier is de druif uitgegroeid tot nationale trots. Meer dan 75% van alle malbec in de wereld komt hier vandaan. Franse wijnmakers kwam in de problemen in de 19e eeuw, toen de phylloxera besmetting in Europa er voor zorgde dat al hun oogsten mislukten. Ze zochten nieuwe gebieden in de wereld om hun Franse druivenrassen te laten groeien.


Toen dit lukte in de Mendoza regio groeide de wijnproductie explosief. Centraal Mendoza wordt ook wel het Bordeaux van Argentinië genoemd, en is nog steeds de regio waar de meest beroemde wijnhuizen zijn gevestigd. Deze regio is DE malbec streek. De sterk minerale grond aan de voet van de Andes zorgt ervoor dat de kwaliteit van deze wijn erg goed is. Ook al ligt z’n oorsprong in Frankrijk zou je kunnen stellen dat malbec het beter doet in Argentinië dan in z’n moederland. Bijzonder aan de wijnbouw in Argentinië zijn de netten over de wijnstokken.. Alle wijnregio’s in Argentinië hebben overlast van hagel, die in een korte tijd de oogst van een heel jaar kunnen verwoesten. Om de druiven te beschermen gebruiken ze deze netten.


Malbec wordt het meest geproduceerd in:

1. Argentinië, 30.000 hectare aan wijngaarden. De druif staat hier als Nummer 1 druivenras aangeplant, met meer dan 25% aandeel van het totale aantal hectare wijngaarden

2. Frankrijk, met 6.000 hectare aan wijngaarden, voornamelijk in Cahors

3. Australië, met bijna 2.000 hectare aan wijngaarden

Kenmerken malbec

Deze druif herken je aan zijn diepe, donkerpaarse kleur. Zowel in de druif als in de wijn. Zelfs bij een gerijpte malbec, herken je deze wijn aan zijn paarse gloed in de rand van je glas. Het is een krachtige wijn, met veel body, hoge tannines en medium zuren. In warme klimaten ontwikkelen de suikers beter, de wijn heeft veel meer fruit en kan hoog in alcohol worden.


Geur en smaak

De meest voorkomende aroma’s in malbec wijnen zijn:

  1. Klein rood fruit en zwart fruit, zoals blauwe bes, framboos, pruimen en bramen
  2. Een zachte kruidigheid
  3. Bij houtrijping ontwikkelen aroma’s als koffie, vanille en chocola


Het malbec druivenras is een broertje (of zusje) van merlot. Beide druiven komen voort uit de moeder druif madeleine noir des charente.


Invloed terroir

Malbec uit Frankrijk geeft een andere wijn dan malbec uit Argentinië. De warmte en het klimaat zorgen voor twee verschillende stijlen wijnen. Wat is het verschil tussen deze wijn uit een koel en een warm klimaat?


Frankrijk

Terwijl Argentijnse malbec volop fruit is, is malbec uit Frankrijk precies het tegenovergestelde. Uit de regio Cahors is het leerachtig, met aroma's van rode bes, zwarte pruim en een groen bittertje. Ze hebben een hogere zuurgraad, als zwarte peper en specerijen.

Deze wijnen ontwikkelen medium tannine en zuurgraad met een lager alcoholgehalte. Omdat deze wijnen niet gemaakt zijn op hun fruit en wat hardere smaken bevatten in hun jeugd, worden deze wijnen vaker op hout opgevoed.


Argentinië

De belangrijkste fruitsmaken in een glas Argentijnse malbec zijn bramen, pruimen en kersen. Als de wijn houtgerijpt is kan die aroma’s van chocolade, cacaopoeder, viooltjes, leer en, afhankelijk van de hoeveelheid houtrijping, een vleugje tabak ontwikkelen.

Wist je dat?

Malbec veel van de kenmerken die andere wijnen ontwikkelen door houtrijping al van zichzelf heeft? Deze veelzijdige wijn heeft geen rijping nodig om uitzonderlijke eigenschappen te krijgen.


De gangbaar verkrijgbare malbec is vaak niet-vintage wijn die ongeveer zes maanden in eikenhouten vaten heeft gerijpt. Ondanks de korte veroudering ontwikkelt de drank nog steeds gedurfde smaken en aroma's.

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS