Merlot, een blauw druivenras van de rechteroever van de Bordeauxstreek, heeft wereldwijd naam gemaakt dankzij zijn robuustheid, aanpassingsvermogen en vooral zijn aromatische kwaliteiten. En het is tegenwoordig het tweede meest aangeplante zwarte druivenras ter wereld.
Bordeaux (Gironde), Sud-Oust, Languedoc
Verenigde Staten, Italië, Spanje, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Oekraïne, Slovenië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië, Zwitserland
Merlot geeft soepele tot stevige rode wijnen. Deze druif heeft een medium tot volle body, en medium tot hoge tannine en alcohollevels met relatief lage zuren. De druif geeft wijnen met een robijnrode kleur, in koele klimaten met een iets paarsblauwe tint. In warme klimaten ontwikkelen de suikers beter, de wijn heeft dan meer fruit en meer alcohol. De druif heeft wel wat van cabernet sauvignon, en zal lastig te herkennen zijn als je hem blind proeft, helemaal uit koelere klimaten.
Geur en smaak: de meest voorkomende aroma’s in merlot wijnen zijn:
Je serveert merlot het best licht gekoeld. De perfecte temperatuur is tussen de 17 en 20˚C
Het glas heeft ook een grote invloed op de smaak. Merlot komt het best tot zijn recht in een oversized glas. Een groot, bolvormig glas om optimaal van de grote aroma’s, smaken en fruitigheid te kunnen genieten
Bewaren: merlot is een wijn met medium tot veel tannine, wat zorgt voor een goed bewaarpotentieel. 8-10 jaar is geen probleem. Goede wijnen kunnen gemakkelijk tot 20 jaar rijpen
Je kunt heerlijk spelen met wijn spijs combinaties en merlot. De zachte textuur en rijke smaken van deze wijn maken het een makkelijke partner. De wijn combineert over het algemeen goed met volle en iets stevigere gerechten met lam, kalf, stoof- en rundvlees.
Voor een oude wereld blend, zoals de bordeaux blend, die zowel aardse tonen als fruit heeft, denk aan: gebraden kalkoen en lichte wildgerechten. Vul je gerecht aan met een kruidige tomaten saus met bijvoorbeeld tijm en munt. Voor die volle en weelderige nieuwe wereldstijlen, denk aan lamsrack, geroosterd kalfsvlees of filet mignon met rode wijn - pepersaus… heerlijk!
Merlot is een broertje (of zusje) van malbec. Beide druiven komen voort uit de moeder druif madeleine noir des charente. En Cabernet franc is de vaderdruif van zowel merlot als cabernet sauvignon. Wat merlot ook weer familie maakt van cabernet sauvignon!
Merlot, wereldwijd bekend van de beroemde Bordeaux blend is nog steeds een zeer geliefde wijn. Het is zelfs één van de meest populaire druiven ter wereld. De druif is veelzijdig en laat zich gemakkelijk tot veel stijlen vinifiëren. Leuk voor de wijnmaker, en ook voor ons! Als je weet waar je op moet letten is er altijd wel een merlot wijn die bij je past.
Afhankelijk van waar deze druif wordt gemaakt, geeft merlot verschillende stijlen wijn. Merlot wordt het meest geproduceerd in:
Invloed terroir
Merlot uit Frankrijk levert een andere wijn dan op merlot uit Californië. De warmte en het klimaat zorgen voor twee verschillende stijlen wijnen. Wat is het verschil tussen deze wijn uit een koel en een warm klimaat?
Koude klimaten
Deze wijnen hebben meer structuur, en zijn wat stroever met aardse smaken.
Het klassieke voorbeeld van merlot wijn uit een koel klimaat is de Bordeaux. En in het speciaal de rechteroever, waar je de regio’s Saint-Émilion en Pomerol vindt. Andere goede voorbeelden van ‘cold climate’ regio’s waar deze druif het goed doet zijn Noord-Italië en Chili.
Warme klimaten
In warmere klimaten is merlot wijn over het algemeen fruitiger zachte tannines. Vaak hebben deze wijnen (veel) houtrijping gehad, en ontwikkelen ze aroma’s van vanille, chocolade en rokerig cederhout.
Klassieke voorbeelden van mooie merlots uit een warm klimaat zijn Napa Valley, Australië of Argentinië.
Bordeaux
Merlot is écht thuis in Frankrijk. Hier wordt de meeste merlot over het algemeen verwerkt in blends met cabernet sauvignon en cabernet franc. Het bekendste voorbeeld is de Bordeaux, maar merlot wordt eigenlijk overal wel aangeplant.
De beste wijnen van merlot uit Frankrijk zijn die van de rechteroever Bordeaux. Hier vind je Saint-Émilion en Pomerol. De wijnen uit deze regio’s hebben een bijna magisch imago.
Saint-Émilion
Saint-Émilion is een van de beroemdste wijndistricten ter wereld. Gelegen in de Bordeaux aan de rechteroever van de Dordogne, met in het midden de historische stad Saint-Émilion. Er worden hier alleen rode wijnen gemaakt. er zijn 3 classificaties:
AOC Saint-Émilion
Deze omvat de gehele regio.
AOC Saint-Émilion Grand Cru
Dit betekent dat de wijnen een van nature hoger alcoholpercentage hebben. Er gelden iets strengere rijpingsvereisten.
AOC Saint-Émilion Grand Cru Classé
Iedere 10 jaar worden de wijnen uit deze regio opnieuw gerangschikt in een nieuwe Grand Cru Classé lijst. Deze wijnen worden naast de normale eisen beoordeeld door een jury op smaak. In 2012 is deze classificatie voor het laatst gewijzigd. In 2022 kunnen andere châteaux dus opnieuw in aanmerking komen om deze status te krijgen.
Pomerol
Direct naast Saint-Émilion vind je Pomerol. Dit wijndistrict is wellicht nog wel bekender dan buurregio Saint-Émilion. De bodem bestaat hier uit kiezel, ijzer, klei en leem. Dit zorgt voor volle, weelderige rode wijnen.
Deze wijnen zijn wereld beroemd. Mede vanwege de bekendheid van 1 huis: Chateau Pétrus. De slechts 11,5 hectare aan wijngaarden zijn vrijwel volledig aangeplant met merlot. Het is één van de weinige rode wijnen uit Bordeaux die voor 100% van merlot wordt gemaakt.
De kosten van 1 flesje merlot van dit huis? Zo rond de €5.000,-
Italië
In Italië, met name Toscane, is merlot een geliefde partner voor druiven sangiovese en cabernet sauvignon, in een wijnstijl die liefdevol ‘Super Tuscan’ wordt genoemd. Deze wijnen zijn in vergelijking met de merlot wijnen uit Frankrijk iets fruitiger. En vergeleken met de warmere fruitige stijlen uit de nieuwe wereld juist weer iets lichter.
Verenigde Staten
Ook in de Verenigde Staten is merlot naast cabernet sauvignon de meest bekende druif. Je vindt hem veel in de North Coast-regio, die Napa Valley en Sonoma omvat, en in Washington State. In de Columbia Valley in Washington, doet merlot het zeer goed. Het droge klimaat met de koude nachten zorgen er voor dat de druif zijn kostbare zuren behoudt, wat resulteert in warme en elegante wijnen. Kijk voor kwaliteit naar de regio's Horse Heaven Hills, Yakima Valley en Walla Walla.
Merlot de tweede meest geteelde druivensoort ter wereld is voor wijn? De lijst wordt aangevoerd door cabernet sauvignon
De duurste merlot werd in 2011 op een veiling verkocht. Een kist van 1961 Pétrus werd geveild voor $144.000,-. Dat is $12.000 per fles. In euro’s hebben we het dan over €120.000 voor de kist, en €10.000 voor een fles!
Er een wereldwijde international merlot day is? 7 november staat geheel in het teken van deze druif. Proost!
Door me in te schrijven ga ik akkoord met het ontvangen van de Vinify nieuwsbrief.
Vinify gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in onze privacy policy. Je zit nergens aan vast en kan je op elk moment uitschrijven.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Klantenservice
Geniet, maar drink met mate.
© 2002-2025 VINATIS