Pinot grigio, een pittige witte wijn die net zo verfrissend is als een koud glas limonade op een hete zomerdag. Deze druif, ook wel bekend als pinot gris, geeft een droge witte wijn met een pittige zuurgraad en een fruitig karakter.
Elzas
Italie, Verenigde Staten, Duitsland
Op het oog: Een kenmerkende grijsachtige, lichtroze kleur
In de neus: Citrusfruit zoals limoen en citroenschil. De hoge zuurgraad geeft een lichte mineraliteit. Warmere klimaten geven rijkere aroma’s zoals honing, amandel, peer en appel
Smaak: Terwijl Franse pinot gris en Italiaanse pinot grigio meer citrus- en steenfruit hebben, heeft nieuwe wereld pinot grigio meer tropisch fruit. Maar het is niet alleen terroir dat een rol speelt in de smaak van een pinot. Rijpheid heeft eigenlijk meer invloed. Druiven die onderrijp zijn, zullen meer citrus opleveren, terwijl rijpe tot overrijpe druiven meer tropische smaken opleveren.
Serveertemperatuur: Licht gekoeld: de perfecte temperatuur is rond de 8-9˚C.
Als het gaat om kaascombinaties, zeg dan maar gedag tegen scherpe kazen als cheddar en stilton. Pinot grigio is geliefd bij velen omdat het zo’n verfrissende, veelzijdige wijn is. Deze delicate, neutrale wijn past heel goed bij lichte, zomerse gerechten, salades, zeevruchten en Italiaanse pasta’s en risotto. Als vuistregel wil je afzien van zware sauzen, in plaats daarvan kiezen voor crèmes en vinaigrettes.
De lichte stijl maakt deze wijn ook perfect als aperitief. In plaats daarvan combineer je deze zachte wijn met zoete, zachte en milde kazen die zijn gemaakt van koemelk of schapenmelk. Deze kazen zullen de zoete, zachte tonen in je glas pinot grigio naar voren brengen. Denk bijvoorbeeld aan brie, gruyere, mozzarella, Parmigiano Reggiano, Goudse kaas en manchego.
Pinot gris en pinot grigio. Oorspronkelijk komt de pinot grigio, zoals vele andere druiven, uit Frankrijk. Hier wordt dezelfde druif pinot gris genoemd. Toch is de Italiaanse variant het meest bekend. Hier staat ook veruit het meeste aantal hectare ter wereld aangeplant met deze druif. Je kunt wel stellen dat naast prosecco, pinot grigio dé witte wijn van Italië is. De druif groeit het best in koele klimaten en rijpt vroeg met hoge suikerniveaus. Dit kan leiden tot een zoetere wijn of, als de wijnmaker een droge wijn maakt, een wijn met een relatief hoog alcoholgehalte.
Wijnmakers zijn gek op pinot grigio vanwege zijn hoge opbrengsten en de mogelijkheid om al snel na vergisting te bottelen. De druif groeit in compacte trossen met kleine bessen. Deze druif wordt over de hele wereld aangeplant, maar vind je het meest in Italië, Verenigde Staten en Duitsland.
Invloed terroir
Terwijl Franse pinot gris en Italiaanse pinot grigio meer citrus- en steenfruit hebben, heeft nieuwe wereld pinot grigio meer tropisch fruit. Maar het is niet alleen terroir dat een rol speelt in de smaak van een pinot. Rijpheid heeft eigenlijk meer invloed. Druiven die onderrijp zijn, zullen meer citrus opleveren, terwijl rijpe tot overrijpe druiven meer tropische smaken opleveren.
De familie Pinot
Pinot noir, pinot blanc en pinot grigio. Drie verschillende druiven, waarvan er zelfs één een blauw druivenras is, toch? Waar, en ook niet waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze druiven opvallend genoeg mutaties of klonen zijn.
Wist je dat?
Pinot grigio onder meerdere namen bekend is? Pinot grigio is de Italiaanse variant. In Frankrijk noemen ze deze druif pinot gris, in Duitsland grauburgunder of Grauer Burgunder. Specifiek in de Alsace wordt de druif Tokay d'Alsace genoemd.
Veruit de meeste pinot grigio staat aangeplant in Italië. Met ruim 24.000 hectare is de druif daar veel populairder dan de nr. 2, de Verenigde Staten, ruim 8000 hectare en de nr. 3, bijna 6000 hectare. Frankrijk staat op een vijfde plek met bijna 3000 hectare.
Noord-Italië: Italiaanse pinot grigio is mineralig en droog, geliefd om zijn elegante eenvoud. Deze stijl is het meest bekend. Deze elegante wijn komt vooral uit de noordelijke delen van Italië, maar ook uit Oostenrijk en zelfs Roemenië, Slovenië en Hongarije. De bergen hebben een grote invloed op de wijnbouw en zorgen ervoor dat de druiven hun hoge zuurgraad behouden. Ook in Frankrijk maken ze deze fijne stijl pinot gris. Behalve in de Franse Alsace, daar komt een hele andere stijl pinot gris vandaan.
Franse Elzas: De Elzas, of Alsace, is een van de weinige regio's ter wereld die een zoete stijl pinot gris maakt. Hier floreert de druif met smaken van mandarijn, honing en appels. Wijnmakers gebruiken verschillende wijnbereidingstechnieken, zoals late oogst en nobele rotting. Hiermee versterken ze het filmende mondgevoel en de smaakintensiteit. Dit type wijn herken je aan de termen ‘Grand Cru Pinot Gris’, ‘Vendange Tardive’ of ‘Séleccion de Grains Nobles’ op het etiket.
Verenigde Staten: Nieuwe wereld pinot grigio kenmerkt zich door een hoger fruitgehalte. Karakteristiek zijn citroen, gele appel en wilde perzik. Deze aanwezigheid van meer fruit in het aroma vertelt ons dat deze wijnen groeiden in een warmer, zonniger klimaat. Rijpere druiven geven meer fruit en een hoger alcoholpercentage aan deze wijnen.
Door me in te schrijven ga ik akkoord met het ontvangen van de Vinify nieuwsbrief.
Vinify gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in onze privacy policy. Je zit nergens aan vast en kan je op elk moment uitschrijven.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Klantenservice
Geniet, maar drink met mate.
© 2002-2025 VINATIS