Levering in
vlag Nederland Nederland

Pinot Noir

Door zijn zachte smaak en veelzijdigheid een populair druivenras onder zowel wijnliefhebbers als wijnmakers.

Pinot Noir

Wordt ook wel Spätburgunder genoemd in Duitsland of Pinot Nero in Italië. Pinot noir is een zwart druivenras dat oorspronkelijk uit Bourgogne komt en geassocieerd wordt met de prestigieuze Côte d'Or appellations (Côte de Nuits), maar het past zich ook goed aan in andere wijngaarden met een koel klimaat buiten Frankrijk. Hierdoor is het een van de meest aangeplante druivenrassen ter wereld. Hij wordt vaak alleen gevinifieerd en produceert rode wijnen en minder vaak rosé. Gemengd produceert hij crémants en draagt hij bij tot het prestige van de Champagnewijnen. Met zijn complexiteit is het een van de nobele druivenrassen die wijnen met een grote aromatische finesse geven.

📍 Waar kan ik het vinden?

In Frankrijk

Bourgogne, Champagne, Elzas, Loire, Savoie, Jura

Wereldwijd

Duitsland, Verenigde Staten, Italië, Nieuw-Zeeland, Australië, Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en Zuid-Afrika...

Vooraanstaande mousserende wijnregio's

🍷 Proefnotities

Rode wijn

Rode wijnen variëren van lichtroze tot donkerder. Notes kirschées et de cerise noire caractéristiques. Il offre un bouquet raffiné entre fruits rouges, fruits secs, sous-bois et épices, parfois cacaoté quand il est vinifié en fût. Levendig, licht en weinig tannine. Met veel finesse. Uitgestrekt aromatisch palet: toetsen van zwarte kersen en rood fruit, soms kruidig of cacao wanneer de wijn op vat werd gevinifieerd. Delicate textuur en tonen van kreupelhout bij rijping.

Mousserende wijn

Pinot noir geeft mousserende wijn kracht en body. Het geeft witte of rosé mousserende wijnen structuur en finesse. Champagne: In het wit gevinifieerd (dankzij directe persing), vult Pinot Noir Chardonnay (frisheid, elegantie) en Pinot Meunier (soepelheid en parfum) harmonieus aan in de assemblage van Champagnewijnen.

🍽️ Wijn & spijs combinaties: pinot noir aan tafel

Rode wijn

Charcuterie, gegrild vlees, roodvlezige vis.

Wanneer rijp: vlees in lichte sauzen (boeuf bourguignon, pot au feu, coq au vin, wildstoofpotten)

Paddenstoelen: Eekhoorntjesbrood

Kazen: Reblochon, morbier, saint nectaire

Mousserende wijn

Crémant en Champagne als aperitief

De winderigste en krachtigste champagnes zijn perfect bij gevogelte, fijne vis (snoekbaars, fera, heek, enz.) en schelpdieren (krab, spinkrab, langoustine, enz.).

Kazen: Brie en harde kazen (Comté, Gruyère, Emmental, Beaufort, enz.)

Welke soorten wijn worden gemaakt van pinot noir?

Pinot noir kan gebruikt worden om veel verschillende wijnstijlen te produceren. Hoewel het vooral gebruikt wordt in stille rode wijnen, komt dit druivenras ook voor in droge roséwijnen, die daardoor aromatische diepte krijgen. In verschillende wijnregio's wordt pinot noir ook gebruikt om witte en rosé mousserende wijnen te maken, zoals champagne en crémant. Als witte wijn kan pinot noir worden gebruikt om witte wijn te maken, zoals Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs.

Single of blend: welk type vinificatie voor pinot noir?

Afhankelijk van het wijngebied wordt pinot noir op verschillende manieren gevinifieerd. Pinot noir wordt gebruikt voor stille wijnen en wordt vaak als één druivenras gevinifieerd.

Pinot noir, het belangrijkste druivenras van de regio, is het enige ras dat gebruikt wordt om de meeste rode wijnen van Bourgogne te maken. Dit druivenras is ideaal voor de uitzonderlijke bodems van de streek en brengt de kenmerken van de oorspronkelijke terroirs perfect tot uiting. Er zijn echter enkele uitzonderingen op de regel. Dat is het geval voor de rode wijnen van de regionale AOC Coteaux Bourguignons, waar pinot noir kan worden gemengd met gamay. In de Auxerrois regio produceert de AOC Irancy een robuuste rode wijn van dit druivenras, soms gecombineerd met een rustiek lokaal druivenras genaamd César. In de Elzas wordt pinot noir ook voornamelijk als enkel druivenras gebruikt om wijnen met een donkerrode kleur te produceren. In de AOC's Sancerre en Menetou Salon in de Loirevallei wordt pinot noir ook alleen gevinifieerd.

Pinot noir wordt ook vaak gebruikt in blends om mousserende wijnen te maken. Onder de AOC Champagne kan het gecombineerd worden met pinot meunier en chardonnay. Pinot noir is een van de druivenrassen die gebruikt worden om crémants te mengen: crémant de Bourgogne, crémant d'Alsace, crémant du Jura, crémant de Loire en crémant de Limoux.

Pinot noir, verover de verschillende wijngebieden ter wereld

Pinot noir komt oorspronkelijk uit Bourgogne, maar staat nu ook aangeplant in andere grote wijngebieden, zowel in Frankrijk als daarbuiten.

Bourgogne, Champagne, Jura of Elzas: pinot noir in Frankrijk

In Frankrijk staan de meeste pinot noir wijnstokken in het noordoosten. Dit rode druivenras is bijzonder goed vertegenwoordigd in Bourgogne. Alleen al de naam roept uitzonderlijke appellations op zoals Nuits Saint Georges, Gevrey Chambertin, Chambolle Musigny, Pommard, Chambertin en Romanée Conti.

Als pinot noir een must is in de Bourgogne, is hij dat ook in de Champagne. Het is zelfs de dominante druivensoort in de Côte des Bar en de Montagne de Reims. Pinot noir heeft zich ook gevestigd in de Elzas, waar het het enige toegestane rode druivenras is. Dit druivenras is de bron van de AOC Alsace Pinot Noir, de enige rode wijn van de regio. Pinot noir geeft de wijn een mooie persoonlijkheid, zowel fruitig als vol.

Pinot noir komt ook voor in de Centre-Loire regio, in de appellations Sancerre, Menetou Salon, Reuilly en Châteaumeillant. Het staat ook aangeplant in de wijngaarden van de Jura, waar het voornamelijk gebruikt wordt voor assemblage.

Duitsland, derde grootste producent van pinot noir ter wereld

Pinot noir is een druivenras met een internationale reputatie en heeft ook andere Europese landen veroverd, met name Duitsland. Het is zelfs het meest verspreide rode druivenras in dit wijnproducerende land. Pinot noir, of Spätburgunder in het Duits, produceert vaak een volle, fruitige wijn die baat heeft bij een korte rijping op eikenhout. Deze variëteit staat aangeplant in verschillende regio's, voornamelijk in Baden, Rheinland Hessen en de Pfalz.

Het succes van pinot noir in Oregon, de Bourgogne van Amerika

Pinot noir kent ook een groot succes in Amerika. Hoewel het naast chardonnay groeit in Californië, vooral in de Sonoma Valley en Santa Barbara, is dit druivenras vooral te vinden in Oregon. Deze Amerikaanse staat, bijgenaamd de “Bourgogne van Amerika”, geniet van een koel klimaat dat ideaal is voor pinor noir om te gedijen. De vulkanische bodem van de regio zorgt voor toetsen van rood fruit, bloemen en verse kruiden.

Australië en Nieuw-Zeeland, de adoptielanden van pinot noir

In Australië werd de ontwikkeling van de wijnbouw aangemoedigd door de Europese kolonisatie. Pinot noir wordt vooral aangeplant in de staat Victoria, waar de hoogte en de zeebries zorgen voor een koel klimaat. Nieuw-Zeeland is het enige land in de Nieuwe Wereld dat wijnen aanbiedt die kunnen wedijveren met die uit de Bourgogne. Nieuw-Zeelandse pinot noirwijnen zijn minder zuur, maar voller en fruitiger dan wijnen uit de Bourgogne. Deze nectar heeft soms kruidige toetsen in de neus, die harmonieus samengaan met het rode fruitpalet van de pinot noir. In Nieuw-Zeeland staan de Pinot Noir wijnstokken voornamelijk aangeplant in de regio's Central Otago en Marlborough.

Pinot noir wordt ook aangeplant in andere wijnproducerende landen, waaronder Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Moldavië.

Pinot noir, de druivensoort waar de grote rode wijnen van Bourgogne beroemd om zijn

Bourgogne, een land van grote wijnen, is de thuisbasis van enkele uitzonderlijke rode wijnen gemaakt van pinot noir druiven die wereldberoemd zijn. Dit druivenras waardeert vooral de kalkbodems van de regio, die variëren van de Bajociaanse kalksteen van Gevrey-Chambertin tot de Jurassische kalksteen van Givry.

Het noordelijke klimaat van Bourgogne, een klimaat met een hoog risico voor de meeste rode druivenrassen, is ideaal voor pinot noir. De combinatie van de lange, late vegetatieve cyclus van dit druivenras, dat bijna uitsluitend gebruikt wordt in rode wijnen uit de Bourgogne, en het lokale klimaat zorgt ervoor dat de wijnen langzaam en geleidelijk rijpen. Dit proces is verantwoordelijk voor de aromatische rijkdom en de fijne tannines waar de prestigieuze rode wijnen uit de Bourgogne bekend om staan.

De Côte de Nuits regio is een pinot noir paradijs. Dit is het druivenras achter de meeste Grands Crus van Bourgogne, waaronder Chambertin, Chambertin Clos de Beze, Chapelle Chambertin, Clos Saint Denis, Clos de Vougeot, La Romanée, Romanée Conti en Musigny. Deze geweldige wijnen zijn een droom voor liefhebbers van rode wijn over de hele wereld! Pinot Noir geeft ook aanleiding tot enkele uitstekende wijnen onder Villages appellations, waarvan sommige geclassificeerd zijn als Premier Cru, zoals Gevrey Chambertin, Nuits Saint Georges, Vosne Romanée en Vougeot. De Hautes Côtes de Nuits vormen een lang plateau met de Hautes Côtes de Beaune van Dijon tot Les Maranges, en staan bekend om hun krachtige Pinot Noir wijnen met veel karakter. Dit zijn volle rode wijnen met een karmijnrode of robijnrode kleur!

In de Côte Chalonnaise geeft pinot noir karakter en kracht aan de rode wijnen van Givry, Mercurey en Rully.

Pinot noir gedijt ook goed op de goed gedraineerde krijtachtige heuvelbodems van de Côte de Beaune. Dit druivenras produceert wijnen met een verschillend karakter, afhankelijk van het terroir. De bekendste appellations in deze regio zijn AOC Pommard, met kleurrijke, stevige en krachtige pinots noirs. AOC Volnay biedt ook uitzonderlijke rode wijnen. Deze nectar wordt vaak beschouwd als de fijnste, elegantste en zachtste van de Côte de Beaune.

In de Auxerrois geniet de pinot noir van het overwegend kalkachtige terroir van de Irancy appellation d'origine contrôlée, waar hij robuuste rode wijnen voortbrengt met een uitstekend bewaarpotentieel.

Pinot noir, een druivensoort die bijdraagt aan het prestige van de AOC Champagne

Als meest noordelijke wijnbouwgebied van Frankrijk is de Champagne ook een gelegenheid om een ander facet van pinot noir te ontdekken. Deze druivensoort, die ongeveer 40% van de Champagnewijngaarden beslaat, geeft de Champagnewijnen body, structuur en kracht.

Pinot noir voegt niet alleen een wijnachtige kant toe aan Champagne, maar geeft deze mousserende wijnen ook delicate, verfijnde aroma's van rood en zwart fruit. Dit druivenras ontwikkelt ook toetsen van geel en wit fruit, citrusvruchten, florale toetsen en soms kruidige nuances. In goede wijnjaren betekent de vinositeit van pinot noir dat de wijnen een hoog bewaarpotentieel hebben. Pinot noir kan alleen of samen met pinot meunier gevinifieerd worden, of gewoon gemengd met chardonnay en pinot meunier.

Welk gerecht serveer je bij een rode pinot noir wijn voor een geslaagd wijn & spijs combinatie?

Pinot noir wordt het best gedronken als een enkel druivenras om zijn volledige potentieel te ontdekken. Pinot noir kan gedronken worden met een brede waaier aan voedingsmiddelen en produceert wijnen met meerdere persoonlijkheden. Met zijn delicate textuur en fruitige aroma's sublimeert dit nobele druivenras uit de Bourgogne het delicate vlees van wit vlees en gevogelte zoals kip of jagerkonijn, of gestoofde varkenslende. Deze elegant gevinifieerde wijnen passen ook perfect bij gestoofd vlees zoals navarine lamsvlees of gesauteerd kalfsvlees. Pinot noirs met weinig tannine passen ook goed bij gegrild vlees, waarbij de rokerige smaak van gebarbecued vlees naar voren komt.

Wijnen met meer uitgesproken tannines zijn dan weer perfecte begeleiders van zeldzaam rood vlees, vooral wanneer ze jong zijn. Later zijn deze Pinot Noirs de perfecte begeleider van vlees met een wijnsaus of fijn vederwild.

Hoewel ze altijd delicaat en elegant zijn, zijn sommige rode Pinot noir wijnen dichter. Jongere, vollere Pinot Noir wijnen passen goed bij orgaanvlees en smaakvol rood vlees. Als ze ouder worden, passen deze wijnen perfect bij delicatere gerechten zoals zwezerik. Oudere pinot noirs, met hun aroma's van gekonfijt fruit, leder en kreupelhout, passen goed bij wild dat niet te sterk van smaak is.

Hoe serveer je een pinot noir wijn?

Om de smaakkwaliteiten van een pinot noir-wijn ten volle te kunnen waarderen, moeten er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het serveren. De temperatuur waarop Pinot Noir geserveerd moet worden, hangt af van het type wijn. Om hun volledig smaakpotentieel te onthullen, worden rode wijnen gemaakt van dit druivenras het best geserveerd op kamertemperatuur, idealiter tussen 12°C en 16°C. Pinot noir roséwijnen worden het best geserveerd tussen 10°C en 12°C. Als rode wijn wordt pinot noir het best geserveerd in een Bourgogneglas. Met zijn rondere kom maakt dit type glas het makkelijk om de wijn te draaien om het aromatische boeket te openen. De vrij smalle opening concentreert de aroma's beter en belucht de Pinot Noir wijn minder, waardoor het fruit zijn volledige potentieel kan onthullen.

Wanneer moet je een fles pinot noir drinken?

Het rijpingspotentieel van pinot noir hangt voornamelijk af van het terroir van herkomst, de kwaliteit van de wijnstokken en de manier van rijpen. Bij rijping in roestvrijstalen vaten geeft dit druivenras lichte, fruitige toetsen vrij. Dit type wijn wordt het best gedronken binnen 3 tot 5 jaar na zijn oogst. Wijnen gemaakt van oude wijnstokken uit een kwaliteitsvol terroir en gerijpt in eiken vaten kunnen daarentegen 20 jaar of meer bewaard worden.

Koop de beste pinot noir voor een betaalbare prijs bij Vinify

Wil je de lichtheid, elegantie en aromatische finesse van Pinot Noir ontdekken? Ontdek de speciale selectie wijnen van Vinatis, geschikt voor zowel beginners als verlichte wijnliefhebbers. Onze deskundige proevers hebben een breed scala aan topwijnen geselecteerd tegen geweldige prijzen. Ideaal om verschillende facetten van deze koning van de Bourgognedruiven te ontdekken zonder de bank te breken! Bourgogne, Champagne, Elzas, Duitsland, VS, Zwitserland, Argentinië... ontdek wijnen met meerdere persoonlijkheden van deze grote vertolker van terroirs. Dankzij regelmatige promoties kun je bij Vinify wijnen van topkwaliteit kopen tegen de beste prijs. Bestel nu!

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS