Op zoek naar tannines? Robuust, vol, kruidig, rijk, verfijnd, licht, met bloemige of fruitige aroma's, vind al onze rode wijnen. Geweldige prijzen en exclusieve zeldzame flessen!
Vinify werkt met een zeer breed scala aan wijnboeren
Of het nu gaat om een soepele merlot voor elk moment, een stoere malbec bij een mooi stuk vlees of een bijzondere blend tijdens een goed gesprek, bij Vinify vind je de juiste rode wijn!
Wij loodsen je door het doolhof van rode wijnen heen en zorgen dat jij straks thuis volop kunt genieten van de perfecte wijn. Wist je dat je sommige rode wijnen gekoeld kunt drinken en zelfs bij vis heerlijk smaken? Rode wijn wordt net zo gemaakt als witte wijn maar bij rode wijn wordt tijdens de maceratie kleurstof en tannine afgegeven aan het sap. Maceratie betekent “weken”. Druiven worden eerst geperst waarna het sap vrijkomt. Het sap wordt samen met de “most”, een massa van schilletjes, vruchtvlees en pitjes, in een houten, betonnen of roestvrijstalen gistkuip gepompt. Het sap weekt dus samen met de most. Dat geeft kleur, tannine en smaak af.
Stap 1 Ontstelen
Nadat de druiven geplukt zijn worden de druiven ontsteeld. De steeltjes bevatten veel tannine waardoor de wijn bitter wordt. Sommige wijnmakers kiezen er juist voor om de steeltjes mee te vergisten, zodat de wijn hardere tannines en veel stevigheid krijgt. Ook bij rode wijn met bewaarpotentieel wordt hier vaak voor gekozen. Tannine is namelijk onmisbaar voor de houdbaarheid van de wijn.
Stap 2 Kneuzen
Na het ontstelen worden de druiven gekneusd. Hierdoor ontstaat ‘de most’, een massa van schilletjes, vruchtvlees en pitjes. De most wordt in een gistvat gepompt waar de vergisting kan beginnen.
De druiven zijn klaar voor het kneuzen. Ze worden langzaam stukgemaakt, de schilletjes barsten open. Het sap, de schilletjes en de pitjes blijven samen in een kuip. Hierdoor kan de wijn gaan vergisten en weekt het pigment van de schil los. Dat geeft de wijn kleur.
Stap 3 Vergisten
Tijdens de vergisting worden de natuurlijke suikers van de druif omgezet in alcohol. Hierbij is de temperatuur belangrijk. Rode wijnen vergisten op een hogere temperatuur dan witte wijn. Dat komt doordat de kleur beter vrijkomt bij een hogere temperatuur. Er zijn verschillende technieken die erop gericht zijn om zoveel mogelijk kleur te verkrijgen:
Bij een koude inweking laat de wijnmaker de druiven vóór de vergisting enkele dagen op een koele plek weken. Hierdoor worden de schilletjes zacht en geven ze tijdens de vergisting makkelijker hun kleur los.
De hoed: de vaste stoffen die bij het weken losraken en naar boven drijven. Het is eigenlijk een drijvende laag van schilletjes. Door deze laag regelmatig onder te dompelen komt er meer kleur los. Dit gebeurt mechanisch of met de hand.
De most wordt verhit op ongeveer 70°C, dit wordt ook wel thermovinificatie genoemd. Deze verhitting versnelt het proces. Wanneer het sap de goede kleur heeft laat de wijnmaker het sap en de most weer afkoelen. Bij deze hoge temperatuur zijn wel de natuurlijke gistcellen verloren gegaan. Daarom moet de wijnmaker gistcellen toevoegen om de vergisting op gang te brengen.
Wijn maken op basis van koolzuurweking heet ook wel “macération carbonique”. Het is een bijzondere manier van wijn maken voor rode wijn. Het doel is om rode wijnen te maken met een volle rode kleur maar met zachte tannines. De wijnmaker kneust de druiven niet. Ze gaan, zoveel mogelijk onaangetast, in een grote gistkuip en deze wordt goed afgesloten.
Hier doet de wijnmaker koolzuurgas bij, zodat er geen zuurstof bij de druiven komt. Door het gewicht van de druiven, scheuren de schilletjes langzaam open en komt de vergisting op gang. Door het koolzuurgas neemt de druk in de tank steeds meer toe. Hierdoor perst de most zich vanzelf. Maar omdat er geen zuurstof bij komt, en dat wel nodig is voor een optimale vergisting, zal het sap moeten worden afgetapt.
Het sap moet dus nog een keer vergist worden, omdat er nu maar een alcoholpercentage van ongeveer 2% in zit. Deze methode wordt vooral toegepast bij wijnen uit Beaujolais, maar ook in andere gebieden, zoals de Languedoc.
Stap 4 Persen
Na het vergisten wordt het geheel geperst. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Als de pitjes van de druiven kapot gaan komen er te veel harde tannines vrij. Elke wijnmaker doet dit op zijn eigen manier. De ene wijnmaker laat het sap langzaam uit het vat stromen (vin de goûtte) en de andere wijnmaker perst het sap machinaal uit de tanks. Na het persen blijft er massa achter in de tank. Deze achtergebleven massa in het vat wordt nu nogmaals geperst. De wijn die daaruit voortkomt noemt men vin de presse, ofwel ‘perswijn’. Deze wijn bevat meer tannine, zuren en plantaardige stoffen.
Stap 5 Malolactische gisting
Jonge wijn heeft meestal een hoger zuurgehalte. Bij het maken van rode wijnen wordt er vaak gekozen om de zogenoemde “appelzuren” in de wijn om te zetten naar zachtere “melkzuren”. Dit gebeurt op een natuurlijke wijze door de “malolactische gisting”, waarbij de temperatuur van het sap langzaam stijgt. Eigenlijk ontstaat er een soort tweede vergisting waarbij de appelzuren worden omgezet naar de zachtere melkzuren. Bij witte wijnen gebeurt dit meestal niet, omdat deze zuren passen bij de stijl en smaak van de wijn.
Stap 6 Opvoeden op hout
De wijnmaker kan er nu voor kiezen om de wijn “op te voeden”. Hij kan de wijn een tijdje laten rijpen in stalen tanks of in houten vaten. Houten vaten zijn bepalend voor de smaak van de wijn en hebben invloed op de ontwikkeling ervan. De structuur van het hout laat zuurstof door waardoor smaakaroma’s worden afgegeven aan de wijn. De volgende zaken zijn van invloed op de geur en smaak van de wijn:
Stap 7 Bottelen
Wanneer de wijn gereed is om gebotteld te worden, wordt de wijn geklaard. Bij het klaren wordt de wijn helder gemaakt. Sommige wijnen rijpen ná de opvoeding ook nog eens in de fles. De meeste wijnen zijn echter direct geschikt voor consumptie.
Glaswerk: eigenlijk zijn er tal van manieren om rode wijn te serveren. Er zijn al veel verschillende soorten wijnglazen. Elke vorm glas heeft invloed op de smaak van wijn. Een wijnglas is niet alleen mooi, maar vooral functioneel. Je moet immers de wijn goed kunnen ruiken en proeven.Er zijn drie belangrijke variabelen in een wijnglas die de zintuigen beïnvloeden:
Deze variabelen hebben allemaal invloed op de geur, het mondgevoel en de smaak. Dat heeft te maken met zuurstof en het punt waar de wijn in de mond terecht komt.
Smalle wijnglazen met een taps toelopende opening zijn goed voor tanninerijke rode wijnen, omdat de wijn direct naar het midden van de tong gestuurd wordt. Hierdoor ontstaat een goede harmonie tussen de smaken van de wijn en de hoeveelheid tannine. Een geschikte wijn voor dit glas zou een cabernet sauvignon uit de Bordeauxstreek zijn.
Een rode wijn uit de Bourgogne heeft weer meer ruimte nodig om voldoende zuurstof op te nemen. En een tulpvormig wijnglas met een ronde kelk is perfect voor een pinot noir of gamay. Hierdoor komen de fruitige smaken van deze wijnen goed naar voren.
Temperatuur: rode wijn wordt vaak te warm gedronken. Sommige mensen vinden dit juist lekker, maar rode wijn wordt hierdoor vaak log en zwaar. De alcohol krijgt de overhand en het fruit verdwijnt meer naar de achtergrond. Kamertemperatuur is tegenwoordig zo rond de 20°C en dat is voor de meeste rode wijnen veel te warm.
Een goede en simpele truc voor wijnliefhebbers zonder klimaatkast is de rode wijn een half uurtje vóór het serveren in de koelkast te zetten.
Witte wijnen worden daarentegen vaak juist veel te koud gedronken. Je zou daarom witte wijnen (afhankelijk van de soort witte wijn) een half uurtje vóór het serveren uit de koelkast kunnen halen.
Decanteren: soms komt het voor dat wijnliefhebbers de wijn willen “decanteren”. Men denkt misschien dat de wijn daardoor beter smaakt of zijn van mening dat het er mooier uitziet. Maar decanteren is vooral functioneel. Er zijn twee redenen om een wijn te decanteren:
Soms is het niet slim om wijn te decanteren. Een oude wijn kan namelijk, bij te veel zuurstof, juist te snel oxideren. Dat komt niet ten goede van de smaak van de wijn.
Rode wijn bewaren? De meeste rode wijnen zijn gemaakt om direct te consumeren. Ze kunnen hooguit een jaar of twee bewaard worden. Deze wijnen zijn ook door de wijnmaker speciaal gemaakt om meteen te kunnen drinken. Sommige wijnmakers, uit bepaalde gebieden, kiezen ervoor om een bewaarwijn te maken. De wijn wordt speciaal gemaakt zodat deze na jaren rijpen beter gaat smaken. Maar hoe weet je dat als consument? Meestal geeft de regio al een aanwijzing of het een bewaarwijn kan zijn. Daarnaast zegt de prijs vaak iets over het bewaarpotentieel, maar ook de druif die gebruikt is voor de wijn, kan een aanwijzing zijn. Ook de omstandigheden waarin de wijn bewaard wordt heeft invloed op hoelang een wijn bewaard kan blijven. Kortom, het blijft lastig om te bepalen hoelang een wijn bewaard kan blijven. Meestal is het verstandig om een expert te vragen of de wijn langer bewaard kan blijven. Belangrijk is in ieder geval om wijn in een niet al te warme, trillingvrije, donkere ruimte te bewaren.
Deze druivensoort, emblematisch voor Bourgondië, is niet een van de makkelijkste om te verbouwen. Het is fragiel en gevoelig voor ziektes en gedijt goed op kalkrijke bodems in een gematigd klimaat. Over het algemeen heeft hij een schitterende robijnrode kleur en een ronde smaak met fijne tannines en aroma's van rood fruit en kruiden.
Regio's: Champagne, Bourgogne, Jura, Elzas, Loirevallei.
Deze variëteit zou een kruising zijn tussen Dureza en Mondeuse blanche. Het is krachtig, vroegrijp en resistent tegen meeldauw. Het is bijzonder geschikt voor warme en gematigde klimaten. Syrah heeft een zeer donkere kleur met toetsen van viooltjes, zwarte peper, zwart fruit en rijke, zijdezachte tannines.
Regio's : Rhônevallei, Languedoc, Australië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten.
Cabernet franc komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Baskenland, maar maakt nu naam in de Loirevallei. Cabernet franc is een druivenras dat goed gedijt in gematigde klimaten. Het gedijt op lichte, vroegrijpe grind- en zandbodems, maar ook op kalkhellingen. Het produceert wijnen met een gemiddelde body en toetsen van vers rood fruit, maar ook meer plantaardige en florale aroma's zoals peper en iris.
Regio's: Loirevallei, Bordeaux.
Gamay is een kruising tussen witte gouais en pinot noir. Het gedijt op verschillende ondergronden: schist, graniet of vulkanisch gesteente. Met zijn intense kleur en toetsen van vers rood fruit, kruiden en bloemen verleidt gamay met zijn heerlijke aroma's.
Regio's : Beaujolais, Touraine, Bugey, Bourgogne, Auvergne, Zwitserland.
Merlot, de ster van de Bordeaux-wijngaarden en vaak geassocieerd met cabernet sauvignon, rijpt snel en is geschikt voor kiezelachtige bodems en gematigde of warme klimaten. In het glas drukt hij zich rond en heerlijk uit met rood en zwart fruit en soms vegetale toetsen.
Regio's : Bordeaux, Verenigde Staten, Chili, Italië.
Een historische en mythische wijnstreek met een ongeëvenaarde reputatie, heeft een uniek wijnbouwmodel waarin het terroir centraal staat. Het concept van Climats benadrukt elk kenmerk van elk perceel, in die mate dat deze Climats nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De rode wijnen van Bourgondië, het land van de Pinot Noir, zijn wereldberoemd. Ze weerspiegelen alle nuances van deze uitzonderlijke terroirs, die sinds de middeleeuwen geïdentificeerd werden door de knowhow van de Bourgondische monniken. Bourgondië geeft geboorte aan uitzonderlijke rode wijnen met prestigieuze appellations: Chambolle-Musigny, Clos de Vougeot en de beroemde Romanée-Conti wijnen.
De Rhônevallei is verdeeld in twee delen: het noordelijke deel, van ten zuiden van Lyon tot Valence, en het zuidelijke deel, dat zich uitstrekt tot Avignon. In het noorden domineert de rode Syrah-druif de wijngaarden op de spectaculaire hellingen en terrassen van de Côte Rôtie, Cornas en de Hermitage-heuvel. In het zuiden worden de rode wijnen gedomineerd door grenache noir, die goed gedijt op de kiezelbodems van Châteauneuf-du-Pape en de hellingen en terrassen van de Gigondas appellatie. De zuidelijke Rhônevallei is ook een land van blends waar je Syrah of Mourvèdre kunt tegenkomen.
Rode wijnen langs de Loire rivier. Dit uitgestrekte wijngebied strekt zich uit van het Centraal Massief tot aan de Atlantische Oceaan langs de rivier de Loire, en omvat niet minder dan 50 AOC appellations. Het wijnlandschap is dus zeer gevarieerd, met een oceaanklimaat aan de Atlantische kust en een meer continentaal klimaat in het binnenland. De Loire werkt als een thermische regulator, die de wijngaarden beschermt tegen voorjaarsvorst en de wintertemperaturen verzacht. De Loirevallei produceert rode wijnen die over het algemeen fris en evenwichtig zijn, vaak gemaakt van cabernet franc of pinot noir in het geval van Sancerre.
Bordeaux rode wijnen - uitzonderlijke wijnen. In deze wijngaard, die wordt doorkruist door de rivieren de Garonne en de Dordogne, gedijen de wijnstokken in een gematigd zeeklimaat. Op de linkeroever liggen de Médoc en de Graves. De warme kiezelbodems laten de cabernet sauvignon- en merlotdruiven prachtig rijpen, wat zorgt voor krachtige, tanninerijke wijnen zoals Saint-Julien en Pauillac. Op de rechteroever liggen de wijngaarden van Libournais en Blaye. De klei-kalksteenbodems op deze oever zijn ideaal voor merlot, die kan worden gemengd met een beetje cabernet sauvignon om zachte, geconcentreerde wijnen te produceren. Tussen deze twee gebieden produceren de wijngaarden van Entre-Deux-Mers rode wijnen van voornamelijk merlot.
Rode wijnen met een zuidelijke smaak. Lange tijd had dit wijngebied de reputatie dat het te veel middelmatige wijnen produceerde. Dit is niet langer het geval en de wijngaarden van de Languedoc bieden nu een grote verscheidenheid aan rode wijnen. De productie is verspreid over de warme vlaktes, op de zuidelijke hellingen van het Centraal Massief, zoals bij Pic Saint Loup en Terrasses du Larzac, of tegenover de Middellandse Zee, zoals bij de La Clape en Collioure appellations. De Pyrénées-Orientales produceren ook rode Vin Doux Naturels van de appellations Maury en Banyuls.
Voor een lichte, fruitige, frisse stijl rode wijn kun je appellations kiezen zoals :
- Chiroubles: een appellation op basis van gamay uit de Beaujolais-wijngaarden, een zachte, frisse wijn met toetsen van vers rood fruit;
- Saint-Nicolas-de-Bourgueil: een appellation op basis van cabernet franc in de Loirevallei, is over het algemeen soepel, met tonen van rood en zwart fruit en een kruidige afdronk;
- Côte Roannaise: een appellation uit de wijngaarden van de Vulkanische Loire, gemaakt van Gamay Saint Romain-druiven. Het is een volle, smaakvolle, ronde wijn.
Voor een volle, krachtige, robuuste stijl rode wijn kun je appellations kiezen zoals :
- Saint-Joseph: gemaakt van de Syrah-druif in de noordelijke Rhônevallei, met tonen van zwart fruit, viooltjes en fluweelzachte tannines;
- Cahors: gemaakt van de Malbec-druif in het zuidwesten, met tonen van zwart fruit, cacao en soms hout;
- Saint-Estèphe: een wijn uit de Bordeaux-wijngaarden gemaakt van cabernet sauvignon- en merlotdruiven, bekend om zijn kracht en houtachtige, kruidige tonen.
Meestal wordt je gerecht nog lekkerder of specialer met een glas wijn erbij. Veel rode wijnen passen goed bij bepaalde gerechten. Meestal worden rode wijnen gedronken bij vleesgerechten. Dat komt omdat er tannine in rode wijn zit en vleesgerechten deze tannines vaak goed op kunnen vangen. Maar het heeft alles te maken met hoe een gerecht is bereid.
Rode wijn combineren met vis kan lastig zijn. De vijand van vis? De tannines in rode wijn! Kies daarom voor soepele wijnen met lichte tannines, zoals de rode wijnen op basis van gamay uit de Beaujolais of de rode wijnen op basis van pinot noir uit de Bourgogne of de Loirevallei.
Bij een gerecht met een saus als boeuf bourguignon kun je kiezen voor regionale combinaties met Bourgogne wijnen:
- Côte de Beaune: een wijn met karakter en rondheid;
- Morey-Saint-Denis: een gestructureerde, weelderige wijn met toetsen van zwart fruit en steenfruit;
- Pommard: een volle, rijke en complexe wijn met aroma's van bramen en pruimen.
Het is mogelijk om verder te gaan dan de grenzen van de Bourgogne. Hier zijn onze aanbevelingen om te genieten van uw beef bourguignon:
- Minervois-la-Livinière: een appellation uit de Languedoc die voornamelijk wordt gemaakt van syrah gemengd met andere druivensoorten zoals grenache noir, carignan en cinsault;
- Châteauneuf-du-Pape: een gerenommeerde appellation in de zuidelijke Rhônevallei, biedt wijnen met diepte en complexiteit, met tonen van rijp fruit en kruiden.
De melkfermenten in kaas en de tannines in wijn zijn moeilijk te combineren, maar het is niet onmogelijk. Vinify onthult enkele van de beste combinaties:
- Côtes-du-Jura en Comté: het heldere fruit van de Trousseau druif en de sterke smaak van Comté vormen een heerlijk huwelijk;
- Coteaux Bourguignons en Morbier: de lichte tannines van pinot noir met de smeltende textuur van Morbier;
- Maury en Roquefort: een geslaagde combinatie met de zoetheid en complexiteit van de Vin Doux Naturel en de unieke smaken van deze kaas.
Welke rode wijn past bij raclette?
Bij dit gulle, gastronomische gerecht uit de Savoie kun je kiezen voor wijnen uit de streek, zoals een Chautagne, gemaakt van de gamay-druif.
Een wijn kiezen is niet altijd eenvoudig. Als je op zoek bent naar de beste rode wijn voor bij de maaltijd of om cadeau te geven, laat je dan leiden door onze deskundige selecties! Nieuwe releases, bekroonde wijnen, grand vines, fine wines, wereldwijnen, bestsellers, biologische wijnen, wijn per druivensoort, wijn per AOC, wijn per inhoud of magnumfles, pareltjes van onze experts en niet te vergeten je klantfavorieten: onze selecties zijn voor jou op maat gemaakt! Voor elk van onze wijnen vind je gedetailleerde informatie over druivensoorten, proefadvies en wijn-spijs combinaties.
Onder onze thema's vind je verschillende wijnpakketten met uit dezelfde regio, dezelfde appellatie, hetzelfde domein, of zelfs biologische wijnen, of per kleur, medaille-winnende wijnen of prestigieuze jaargangen: 3 of 6 flessen om je te laten inspireren of je klassiekers te herzien.
Hou je van fruitige, houtachtige, krachtige of lichte rode wijn? Voor een spontaan aperitief, een speciale gelegenheid, bij een gastronomisch gerecht of een familiemaaltijd? Laat ons je begeleiden met jouw budget.
Bij Vinify helpen we je niet alleen met advies, maar ook met zorgvuldig geselecteerde wijnen die perfect binnen jouw budget passen! Ontdek onze beste deals, met selecties onder €10, exclusieve uitverkoopaanbiedingen en absolute koopjes – topkwaliteit voor de laagste prijs! Natuurlijk zorgen we ervoor dat je waar voor je geld krijgt, in lijn met onze toewijding aan de wijnmaker. Proeverij na proeverij hebben onze experts nieuwe referenties gevonden als aanvulling op de cuvées die we met elke oogstwisseling vernieuwen en de oogstwijnen die klaar zijn om te drinken of om te bewaren. Van de intieme wijnen van kleine wijnmakers tot de Grands Crus van toonaangevende wijnhuizen, onze experts focussen op prijs en kwaliteit!
Onze selectie van eindpartijen, opruimingen en flessen met een beschadigd etiket biedt geweldige deals, zonder in te boeten op kwaliteit. Of je nu je kelder wilt aanvullen of een buitenkansje zoekt, dit is het perfecte moment om topwijnen te scoren voor een fractie van de prijs. Op = op! Al onze wijnen liggen voor je klaar in optimale opslagomstandigheden. Snelle levering en breukvaste dozen.
Onze experts proeven alle wijnen op de lijst. Alleen wijnen die unaniem zijn geselecteerd op hun prijs-kwaliteitverhouding worden aan je gepresenteerd.
Dankzij de enorme diversiteit aan terroirs en druivenrassen is er voor liefhebbers van Grands Crus altijd iets nieuws te ontdekken. Geniet van de iconische AOC’s zoals rode Bourgogne en Bordeaux, maar ook van verfijnde rode wijnen uit de Rhône, Loire, Beaujolais en Corsica. Voor avontuurlijke wijnliefhebbers is er een hele wereld te verkennen! Proef de finesse van Italiaanse en Spaanse wijnen, ontdek de unieke smaken van Zwitserland en Hongarije, of laat je verrassen door Californische, Chileense, Argentijnse, Zuid-Afrikaanse en Nieuw-Zeelandse wijnen. Een reis langs wereldse smaken die je kijk op wijn voorgoed kan veranderen. Eén ding blijft hetzelfde: de kleur van het avontuur is dieprood!
Nu is het moment om je passie voor wijn te laten spreken!
Door me in te schrijven ga ik akkoord met het ontvangen van de Vinify nieuwsbrief.
Vinify gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in onze privacy policy. Je zit nergens aan vast en kan je op elk moment uitschrijven.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Klantenservice
Geniet, maar drink met mate.
© 2002-2025 VINATIS