Levering in
vlag Nederland Nederland

Rosé

Wij zochten in alle windstreken naar de mooiste rosé’s voor jou, van friskruidig Frans tot volfruitig Italiaans. En het mooiste is dat je het hele jaar door van rosé kunt genieten. Niet alleen op het terras in de zon, maar ook in de winter bij een lekker gerecht!

Roséwijnen zijn het hele jaar door populair!

Roséwijn is er niet alleen voor de zomer, je kunt er het hele jaar door van genieten! Roséwijn spreekt steeds meer mensen aan en past perfect op zomerse tafels of bij speciale gelegenheden. Roséwijn heeft zich met succes aangepast aan veranderende trends en levensstijlen: minder gestructureerde maaltijden, de wereldkeuken, eenvoudige en directe gastronomie, een verlangen om te ontdekken. Roséwijn is een wijn die het hele jaar door kan worden gedronken tot groot genoegen van onze smaakpapillen.

Hoe wordt rosé gemaakt?

De meeste mensen zullen denken dat rosé maken een kwestie is van witte wijn en rode wijn mengen. Maar zo zit het niet in elkaar. Dat mag zelfs niet eens! Rosé maken kan op verschillende manieren. We noemen drie verschillende methodes:


1. De persmethode

2. De saignée-methode

3. De assemblagemethode


De persmethode

Met deze methode krijg je voornamelijk subtiele en elegante roséwijnen. Deze roséwijnen worden verkregen door middel van een directe persing van blauwe druiven. Door het langzame persen is er kort contact tussen het sap en de schilletjes waardoor de schilletjes een lichte kleur afgeven. Hierdoor kleurt het sap roze. Met dit sap maakt men vervolgens roséwijn.

Deze methode wordt veelvuldig toegepast in de Loire streek, bijvoorbeeld in Anjou en Touraine. De bereiding is bijna hetzelfde als dat van rode wijn; gemaakt van blauwe druiven alleen dan met een korte schilweking. Doordat de schilletjes van de blauwe druiven maar kort mee weken komt er weinig tannine vrij en dat maakt de roséwijn licht en fris.


De saignée-methode

Dit is een bewerkelijke en verfijnde manier van roséwijn maken. Saignée betekent letterlijk “bloeden”. Een deel van de blauwe druiven wordt heel voorzichtig geperst en het sap wordt druppel voor druppel naar een andere tank gebracht. Dit sap heeft dus een korte periode geweekt op de schilletjes (waar de rode kleurstof in zit) en zal in de nieuwe tank vergisten. Het sap heeft een mooie roze kleur. In principe maakt de wijnmaker een rode wijn met deze methode, maar is rode wijn veel geconcentreerder, doordat het langer met de druivenschil in aanraking komt. Dus eigenlijk is de rosé een bijproduct hiervan.


De assemblagemethode

Toch is er één streek waar het is toegestaan om witte en rode wijn met elkaar te mengen om tot een rosé te komen. Dat is in de Champagnestreek. Hierbij wordt een percentage rode wijn bij de witte wijn gevoegd. Deze rode wijn is onderdeel van de Liqueur de Tirage wat samen met suiker en gist wordt toegevoegd aan de wijn, voordat de tweede vergisting begint. Dus feitelijk is het waar dat rosé een uitkomst is van een mengsel van rood en wit, maar dan écht alleen in Champagne. Wat resulteert in de mooiste rosé champagnes.

Van welke druivensoorten worden roséwijnen gemaakt?

Voor roséwijnen worden meestal blauwe druiven gebruikt. Druiven met deze kleur schil geven namelijk de juiste kleur af aan de roséwijnen. De meest gebruikte druivenrassen zijn: Merlot, Grenache, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah, Mourvèdre, Tempranillo, Carignan, Cinsault en Pinot Noir. Natuurlijk is dit in elk land weer verschillend. Zeker als de wijnmaker een kwaliteitswijn ontwikkelt, moet hij rekening houden met de druiven die uit dat herkomstgebied komen.

Waar komt roséwijn vandaan?

Zoals gezegd is Frankrijk nog altijd de grootste producent van rosé in de wereld. Het grootste herkomstgebied en misschien ook wel de bekendste onder de Nederlanders is Côtes de Provence.In de Loire vallei en in de Jura kent men rosés die gemaakt zijn van een witte druif met een grijze schil, zoals pinot grigio. Maar ook in Portugal, Spanje, Italië, Duitsland en vele andere landen op de wereld weten ze tegenwoordig hoe ze roséwijn moet maken.


Er zitten ook wel kleur- en smaakverschillen in de rosés uit deze landen. Het is een tegenwoordig een trend om lichtkleurige rosés te drinken. Echter in Spanje en Portugal worden ook nog veel donkere rosés gemaakt en gedronken. Deze rosés zijn vaak wat krachtiger en kruidiger. De schillen van de blauwe druiven worden wat langer geweekt tijdens het proces en daarom krijgt de rosé een donkerdere kleur. Hiermee neemt ook de smaakintensiteit toe.


Côtes de Provence

Zon, zee en rosé. De bekendste en grootste producenten komen uit Côtes de Provence. De Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, waar alleen in het zuidelijke deel wijn wordt verbouwd. In het noorden van de Provence is dat nauwelijks mogelijk ,vanwege de hoge ligging van het gebied.

De roséwijnen uit de Provence zijn licht van kleur. Er worden verschillende druiven gebruikt en vaak gemengd om tot het beste resultaat te komen. Grenache geeft kracht en een vettige structuur. Cinsault zorgt voor frisse tonen, finesse en fruitige aroma’s. Dan heb je nog mourvèdre, wat de wijn zacht maakt en kruidige nuances geeft. Als laatste zorgt carignan voor een prachtige kleur en stevigheid. Veel rosés uit dit gebied zijn van goede kwaliteit en lenen zich ook perfect voor het diner. Ze zijn vaak kruidig en vol en daardoor lekker bij de pittige keuken.


13 shades of rosé

Een leuk weetje is dat de Provence maar liefst 13 verschillende kleuren kent. Deze kleuren zijn eigenlijk representatief voor alle rosés ter wereld: Zand, Parelmoer, Lychee, Pompelmoes, Framboos, Perzik, Zalm, Abrikoos, Mango, Koraal, Rode Bes, Kers en Granaatappel.

De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, hét land voor roséwijnen

In de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur viert rosé hoogtij! In feite is bijna 90% van de wijnproductie gewijd aan deze kleur. De wijngaarden van de regio Provence zijn de belangrijkste voor de productie van rosé in Frankrijk, goed voor bijna 40% van de nationale productie van roséwijnen. Onder de benaming 'Vin de Provence' wordt rosé geproduceerd in de Côtes de Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence, Les Baux de Provence AOC's en Alpes de Hautes Provence IGP. Andere appellations in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur staan bekend om hun productie van rosé, zoals Bandol, Cassis, Bellet en Palette AOC's.

Naast de diversiteit van de terroirs zorgt de verscheidenheid aan gebruikte druivensoorten voor rosés met verschillende kleuren, aroma's en smaken. De fruitigheid van cinsault, de peperige smaak van mourvèdre, de viooltjes- en kersenaroma's van syrah, de structuur van carignan, de royaalheid van grenache, de frisheid en fruitigheid van tibouren... elk druivenras geeft zijn eigen karakter aan de roséwijnen van Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Rosé van de appellatie Tavel, koning van de rosés

De Tavel rosé, door Balzac omschreven als de Koning van de Rosé, wordt niet alleen beschouwd als de beste rosé in Frankrijk, maar ook als de beste rosé ter wereld. De wijngaard van Tavel, die uitsluitend roséwijn produceert, ligt in het zuiden van de Rhône, tegenover Châteauneuf-du-Pape. De roséwijn van deze appellation dankt zijn typische karakter en unieke persoonlijkheid aan de diverse terroirs en de negen karaktervolle druivenrassen: grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, clairette, bourboulenc, carignan, picpoul en calitor.

In het glas verleidt de Tavel rosé, een van de meest getinte ter wereld, met zijn glinsterende en unieke kleur. Het onthult een aromatische score die tonen van knapperige frambozen, aardbeien, jam en snoepjes combineert. Met zijn krachtige aroma's en uitzonderlijke tanninestructuur kan deze roséwijn uit de Rhônevallei zowel jong als na 6 tot 8 jaar rijping gedronken worden.

Milieuvriendelijke biologische roséwijnen

Om genot en respect voor het milieu te combineren, zijn biologische roséwijnen een uitstekende keuze. Ontdek bij Vinify een brede selectie rosé geproduceerd onder verschillende labels: High Environmental Value, Terra Vitis en Vegan. Onder de roséwijnen zijn er biologische roséwijnen van landgoederen die zich bekommeren om hun impact op het milieu, zoals Uby, Jeff Carrel en Château Sainte-Marguerite.

Magnum en Jeroboam Rosés voor speciale gelegenheden

Ontdek de charme van roséwijnen in grote formaten! Magnums en jeroboams vergroten het proefplezier en geven de wijn meer ruimte, zodat hij zich vrij kan ontwikkelen en zijn aroma's bewaard blijven. Deze grote flessen zijn ook ideaal om een feestelijk tintje te geven aan al je evenementen. Of het nu voor een huwelijk, een verjaardag of een andere gelegenheid is, deze imposante flessen rosé zullen indruk maken en zelfs de meest veeleisende fijnproevers tevredenstellen. Ontdek bij Vinify magnums en jeroboams droge of mousserende rosé van verschillende appellations (Crémant de Bourgogne AOC, Pays d'Oc IGP, Bordeaux AOC, Ventoux AOC, enz.)

Wijn & spijs: welk gerecht past bij rosé?

Rosé is een wijn die goed op zichzelf staat, maar hij is ook perfect voor het creëren van smaakcombinaties aan tafel, van aperitief tot dessert. Voor een geslaagde combinatie van spijs en wijn is de keuze van de wijnstijl essentieel. Over het algemeen worden vrij bleke, delicate rosés, zoals de meeste rosés uit de Côtes de Provence, gemaakt door directe persing.

Veel wijnliefhebbers drinken rosé nog altijd als aperitief, lekker in het zonnetje op het terras in de zomer. Maar met rosé kun je eigenlijk heel goed dineren. Zo zijn klassieke rosés met een wat donkere kleur vaak kruidig en stevig. Deze kun je dan ook goed combineren met gerechten uit de Mexicaanse of Aziatische keuken. Daarnaast kun je bij de borrel ook zeker een bakje gekruide olijven met knoflook op tafel zetten. Lichte rosés, zoals uit de Provence, smaken over het algemeen erg goed bij gerechten met zeevruchten of vis. Maar ook lichtpittige kazen of vegetarische gerechten passen goed. Kortom, met rosé kun je alle kanten op.

Als hoofdgerecht zijn delicate roséwijnen met een lichte kleur perfecte gastronomische begeleiders van kruidige gerechten zoals couscous. Met meer structuur en kracht hebben saignée rosés meestal een diepere kleur. Deze wijnen zijn perfect voor bij de barbecue en passen goed bij worst, vlees of gegrilde vis. Krachtige rosés passen mooi bij de grote klassiekers uit de Provençaalse keuken, zoals vissoep, ratatouille, bourride of aioli. De meer vineuze rosés, zoals Tavel of bepaalde Provençaalse roséwijnen die uitsluitend van Tibouren worden gemaakt, passen perfect bij gebraden lamsvlees, lamsbout of smaakvolle vis zoals rode mul. Door hun kracht passen ze ook harmonieus bij pizza's, lasagnes en andere pastagerechten met bolognesesaus.


Roséwijnen uit Bandol lenen zich dan weer voor allerlei smaakfantasieën. Met een aanzienlijk aandeel aan cinsault en/of grenache passen de lichtste en meest bleke wijnen perfect bij een aperitief met gekruide vleeswaren, licht gekruide zeevruchten of Libanese mezzes. De kleurrijkste en meest rijke en complexe wijnen met een hoog aandeel Mourvèdre passen heel goed bij lamsschouder, lamsbout of vis- of een vleestajine.

Als dessert zijn roséwijnen de ideale begeleiding voor fruitdesserts, of het nu sorbet, taart of cake is.

Hoe bewaar je roséwijn?

Voor de ideale opslag van een fles roséwijn moet de temperatuur tussen 10°C en 12°C liggen, idealiter in een wijnkelder. Als de fles in de koelkast wordt bewaard, zorg er dan voor dat de temperatuur niet onder de 8°C komt.

Hoe moet je roséwijn drinken?

Roséwijn moet zeer koel worden geserveerd! Net als bij witte wijn ligt de ideale temperatuur voor het proeven van rosé tussen 12°C voor krachtige rosé en 10°C voor lichtere rosé. Temperatuur is erg belangrijk bij het proeven van roséwijnen. Als het te koud is, verlies je alle aroma's en lijkt de wijn flauw. Omgekeerd, als hij te warm wordt gedronken, zal de rosé niet aangenaam zijn om te drinken. Houd een ijsemmer bij de hand om de wijn tijdens de maaltijd op de juiste temperatuur te houden.

Na opening moet de fles in de koelkast bewaard worden om het oxidatieproces te vertragen. Om de aroma's en smaken van de rosé volledig tot hun recht te laten komen, is het aan te raden om de rosé 3 tot 5 dagen na opening te drinken.

Hoeveel kost een goede rosé?

De prijs van een fles rosé varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de appellation, de producent en het oogstjaar. De grootte van de fles heeft ook een aanzienlijke invloed op de prijs van een roséwijn. Vergeet echter niet dat de prijs niet noodzakelijk de kwaliteit van de wijn bepaalt. Bij Vinify vind je zowel flessen voor minder dan €10 als flessen voor meer dan €100. Er is iets voor elk budget!

Vinify, jouw partner voor het kopen van een fles rosé voor een aantrekkelijke prijs

Hou je van lichte en delicate rosé of van intens gekleurde en krachtige rosé? Ben je op zoek naar een rosé om je te vergezellen in je dagelijkse leven, een rosé van topklasse voor speciale gelegenheden of om cadeau te geven? Geef je de voorkeur aan stille of mousserende roséwijnen? Wat je voorkeuren ook zijn, je vindt zeker wat je zoekt op Vinify. Côtes de Provence, Bandol, Tavel, Bordeaux Clairet, Cabernet d'Anjou... de roséwijnen in onze selectie komen uit diverse appellations.

Vind uitzonderlijke wijnen van gerenommeerde producenten als Miraval, Minuty, Château d'Esclans, Gérard Bertrand, Domaine des Diables, Domaines Ott en Ultimate Provence. En als je op zoek bent naar een fles kwaliteitsrosé voor een lage prijs, dan ben je hier aan het juiste adres. Dankzij de verschillende kortingen en promoties die vaak worden aangeboden, kun je rosé inslaan zonder diep in de buidel te tasten.

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS