Levering in
vlag Nederland Nederland

Witte wijn - Viognier

Viognier wordt vaak alleen gevinifieerd en blijft emblematisch voor een van de beroemde appellations in het noorden van de Rhône. Deze droge witte wijnen hebben een heerlijk aroma van witte bloemen, abrikoos, sinaasappelbloesem en honing.

De viognier druif

Ook bekend als Vionnier, Kleine Vionnier. De oorsprong van deze druif gaat ver terug: de ontdekking van Fenicische amforen uit de 6e eeuw voor Christus, getuigt van het feit dat deze druif al in de oudheid werd gevinifieerd. Na bijna te zijn verdwenen door zijn lage opbrengsten, is viognier vandaag opnieuw in opmars (gevestigd in Languedoc Roussillon, de Provence en het zuidwesten) en wint het zelfs aan populariteit in de wijngaarden van de Nieuwe Wereld, waar het in de mode is geraakt. Viognier wordt vaak alleen gevinifieerd en blijft emblematisch voor een van de beroemde appellations van de noordelijke Rhône, Condrieu. Vroeger produceerde deze druif droge of zoete wijnen, afhankelijk van het oogstjaar. Vandaag zijn deze witte wijnen droog, met een heerlijk aromatisch boeket. Liefhebbers van droge witte wijnen bewonderen deze wijn voor zijn uitbundige aroma's van witte bloemen, abrikoos, sinaasappelbloesem en honing.

📍 Waar kan ik het vinden?

In Frankrijk

Rhône-valle, Languedoc-Roussillon, Provence, Sud-Oust

Wereldwijd

Zuid-Afrika, Argentinië, Australië, Verenigde Staten, Chili, Italië, Zwitserland

🍷 Proefnotities

Viognier wijnen staan ​​bekend om hun filmende, olieachtige gevoel dat het best te ervaren is op het midden van de tong.

De druif heeft een lage zuurgraad een geeft volle, aromatische wijnen. De meest voorkomende aroma’s in viognier wijnen zijn:


  1. Steenfruit, zoals abrikoos en perzik
  2. Florale aroma’s van kamille en rozen
  3. Zoete tonen van honing


Serveertips

  1. Volle wijnen als viognier serveer je op een iets hogere temperatuur rond de 10-12˚C
  2. Het glas heeft ook een grote invloed op de smaak. Het beste glas voor viognier is een groot, bolvormig glas
  3. Viognier wijnen hebben een lage zuurgraad en kunnen niet lang op de fles bewaard worden. De meeste wijnen zijn gemaakt om jong gedronken te worden, zo tussen de 1-3 jaar

🍽️ Wijn-spijs combinaties: Viognier aan tafel

Deze wijn komt het best tot zijn recht in combinatie met net iets rijkere, mild gekruide gerechten. Zo combineer je een Viognier uit Frankrijk bij gerookte forel, en een viognier uit Australië met een heerlijke Indiase butter chicken. Daarnaast is viognier een droom om te combineren met… kaas! Denk aan romige kazen zoals roombrie. Maar deze volfruitige en aromatische wijn kan ook goed samengaan met meer pikante kazen. Gorgonzola bijvoorbeeld, met een mix van romige en scherpe smaken.

Viognier wijnbouw

Viognier, deze vrolijke druif met karakter zit boordevol aromatische geuren en smaken. Van deze geprezen druif worden voornamelijk in Frankrijk, Californië en Australië wijn gemaakt.


De oorsprong van de viognier druif is onbekend. Wat we wel weten, is dat het een oeroude druif is. Sommigen wijzen naar de regio Dalmatië in Kroatië, en denken dat de druif door de Romeinen naar de Rhône is gebracht. Daar ligt nu de bakermat van de viognier. De oorsprong van de naam is ook onduidelijk. De druif zou vernoemd kunnen zijn naar de Franse stad Vienne.

Dit was vroeger een belangrijke Romeinse buitenpost. Volgens anderen dankt de druif zijn naam aan de Romeinse uitspraak ‘via Gehennae’, wat ‘weg naar de hel’ betekent.

Dit is waarschijnlijk een toespeling op de hoofdpijn die deze druif kan geven in de wijngaard en kelder.


Viognier is namelijk niet de gemakkelijkste druif om te telen. De wijnstokken bloeien vroeg en zijn kwetsbaar voor ziektes en meeldauw. De druif bevat ook veel suiker en een lage zuurgraad. Daarom moeten wijnmakers een zorgvuldig evenwicht vinden tussen het behouden van de fruitigheid en het beheersen van het alcoholpercentage.


Daarnaast heeft viognier een lage opbrengst en moet hij precies op het juiste moment geplukt worden. Als de druif te vroeg wordt geplukt, zijn de aroma's en smaken niet volledig ontwikkeld. Als de druif te laat wordt geplukt, levert hij een filmende, olieachtige wijn die geen parfum heeft.

Maar wanneer de druif op het juiste moment geplukt is, levert ze prachtige wijnen met een diepgele kleur, een sterk parfum en een hoog alcoholgehalte. Om nog meer smaak aan deze aromatische wijn te geven, passen wijnmakers vaak ‘sur lie’ rijping en een tweede malolactische gisting toe.


Sur Lie betekent gistopvoeding. Wijnen die sur lie zijn opgevoed, zijn in contact gebleven met de (nu dode) gisten, die voor het alcoholproces zorgden. De wijnen worden direct uit het vergistingsvat gebotteld. Deze wijnen hebben een heerlijk romige smaak.

Malolactische gisting: hierbij wordt de wijn een tweede keer vergist, waarbij het hardere appelzuur omgezet wordt in het zachtere melkzuur. Er kunnen dan aroma’s ontstaan zoals boter.


Invloed terroir

Viogniers uit koude klimaten zoals Frankrijk neigen meer naar intens citrusfruit, de aroma’s van mandarijn en citroenschil spatten je glas uit. Daarnaast vind je in deze wijnen bloemige geuren van rozen. Uit warme klimaten, zoals Californië en Australië, zijn deze wijnen nog intenser, fruitiger en sterk geparfumeerd. Herken geuren variërend van tropisch fruit, zoals mango en secundaire aroma's van vanille en karamel.

Invloed terroir

Viogniers uit koude klimaten zoals Frankrijk neigen meer naar intens citrusfruit, de aroma’s van mandarijn en citroenschil spatten je glas uit. Daarnaast vind je in deze wijnen bloemige geuren van rozen. Uit warme klimaten, zoals Californië en Australië, zijn deze wijnen nog intenser, fruitiger en sterk geparfumeerd. Herken geuren variërend van tropisch fruit, zoals mango en secundaire aroma's van vanille en karamel.

Wist je dat?

Viognier bijna uitgestorven was? Alleen verbouwd in de noordelijke Rhône, bezweek het aan phylloxera en aan de moeilijkheid en kosten van het telen. Halverwege de 20e eeuw kwamen daar ook nog twee wereldoorlogen bij. Wijnmakers verlieten langzaam hun wijngaarden en tegen het einde van de jaren 60 was er niet meer dan 12 hectare over. De druif maakte een ijzersterke comeback in de noordelijke, in de wereldberoemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. En vanuit daar reisde de viognier druif de wereld over naar Australië en Noord- en Zuid-Amerika


Viognier één van de weinige druiven is die geblend wordt met een rode druif? Het gaat hierbij dan om een klein percentage, om de rode wijn wat soepeler te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Syrah wijnen uit Côte Rôtie, ook gelegen in de noordelijke Rhône.


Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS