Levering in
vlag Nederland Nederland

Witte wijn

Zin in frisheid? Dan is een witte wijn wat je nodig hebt! Droog, zoet, zacht of vol – of je nu houdt van fruitige, florale, kruidige of minerale tonen, er is voor elk wat wils. Ontdek onze zorgvuldig geselecteerde wijnen en laat je door Vinify begeleiden naar de perfecte keuze!

Witte wijnsoorten

Vinify selecteert de beste witte wijnen tegen onovertroffen prijzen!

Vinify richt zich op alle wijnliefhebbers, van beginners tot de meest veeleisende kenners. Bij Vinify geloven we in wijn voor iedereen – toegankelijk, uitnodigend en perfect voor elke gelegenheid. Onze filosofie is simpel: wijn brengt mensen samen, en wij helpen je bij het kiezen, delen en genieten. Met meer dan 5.000 wijnen en champagnes en meer dan 1.200 partner wijnboeren en producenten in meer dan dertig verschillende landen, hebben we het breedste scala aan wijnen op internet, van instapwijnen tot prestigieuze Grands Vins. Vinify biedt meer dan 1400 witte wijnen. Of je nu op zoek bent naar stille, mousserende, droge, zoete, zachte, kruidige, bloemige, fruitige, kruidige, volle of sappige witte wijnen, je vindt ze allemaal tegen de beste prijzen!


Wist je dat Chablis volledig van chardonnay gemaakt wordt, een sauvignon blanc uit de Loire een perfect huwelijk vormt met geitenkaas en chenin blanc vroeger beter bekend stond als ‘steen’ in Zuid-Afrika? Bij ons kom je alles te weten over witte wijn, er is zoveel moois te ontdekken. Van frisse en bloemige exemplaren tot vol en krachtig. Er is altijd een wijn die bij jou past. Met slechts een paar klikken, heb jij straks de lekkerste witte wijn in huis!


Witte wijn is het hele jaar door heerlijk. Maar in de zomer smaakt het toch het lekkerst. Heerlijk frisse, fruitige witte wijnen gaan perfect samen met het warme weer en het zonnetje. Op het terras, thuis in de tuin of in combinatie met een lekkere salade.Witte wijn is favoriet van vele. Van licht tot zwaar en van droog tot zoet. Voor elk moment, gerecht of smaakstijl is er wel een witte wijn te vinden. Van pinot grigio tot grüner veltliner en van chardonnay tot chenin blanc.

Witte wijnen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Bij Vinify bieden we wijnen aan tegen aantrekkelijke prijzen, maar wel kwaliteitswijnen! Onze experts werken elke dag hard om de mooiste pareltjes uit binnen- en buitenland te vinden, door het bezoeken van wijnhuizen, reizen naar wijnbeurzen, blinde proeverijen en het selecteren van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Diverse en verleidelijke wijnselecties die rekening houden met de smaak en beoordelingen van onze klanten.

Een witte wijn voor elke gelegenheid!

Omdat we niet allemaal oenologen zijn, helpt Vinfy je de witte wijn te vinden die je nodig hebt! Dankzij onze vereenvoudigde navigatie en gedetailleerde informatie kun je de proefnotities van elke wijn lezen, evenals ons serveeradvies, onze wijn-spijs combinaties en de prijzen die ze gewonnen hebben. Een zorgvuldig samengestelde selectie die je helpt de perfecte wijn voor jou te vinden.

Wat zijn de verschillende soorten witte wijn?

Er zijn verschillende soorten witte wijn. Er zijn droge witte wijnen, bekend als “stille” wijnen, zoete witte wijnen variërend van halfdroge zoete wijnen tot zoetere zoete wijnen, versterkte droge of zoete wijnen, en tot slot mousserende wijnen, ook wel bekend als bruisende wijnen.

Droge witte wijnen

Droge witte wijnen hebben vaak een aangenaam zuurtje dat de smaakpapillen in verrukking brengt en bloemige, witte en gele fruitaroma's combineert. Tot de bekendste behoren chardonnay, sancerre en condrieu. Gekoeld zijn ze ideaal als aperitief of bij de lekkerste vis.

Zoete witte wijnen: zacht en likeurachtig

Zoete witte wijnen hebben restsuikers die meer doen denken aan gekonfijt fruit, exotisch fruit of honing. Sauternes, Jurançon en Coteaux du Layon zijn het meest karakteristiek. Ze passen uitstekend bij blauwaderkazen en desserts met geel of wit fruit!

Hoe kun je zien of een wijn zoet of stroperig is?

Producenten vermelden zelden het restsuikergehalte van hun witte wijn op het etiket van de fles. Steeds meer wijnmakers kiezen er echter voor om deze informatie wel te vermelden, zodat consumenten de kwaliteiten van hun wijnen ten volle kunnen appreciëren. Dit soort informatie is ook nuttig bij het selecteren van de beste combinatie met eten.


Zoete witte wijnen worden onderscheiden door hun suikergehalte. Een witte wijn wordt als zoet omschreven als hij tussen 12 en 45 gram suiker per liter bevat. Zoete witte wijnen hebben daarentegen een suikergehalte van 45 gram. Bij gebrek aan een aanduiding kan het zoetheidsniveau van een witte wijn alleen worden bepaald door de wijn te proeven.

Vendanges Tardives en Sélections de Grain Nobles: wat zijn dat?


Sommige zoete witte wijnen krijgen het label “Vendanges Tardives” of “Sélections de Grain Nobles”. Deze wijnen zijn het resultaat van uitzonderlijke oogstjaren en worden gemaakt van druiven die overrijp geoogst zijn. In het geval van Vendanges Tardives worden de druiven uitsluitend met de hand geoogst en moeten ze van nature een minimaal suikergehalte hebben. In het geval van Sélections de Grains Nobles wordt dit type zoete wijn gemaakt door opeenvolgende selecties van druiven die zijn aangetast door edelrot of Botrytis Cinerea. Deze technieken zorgen voor intense aroma's en een hoge suikerconcentratie.

Versterkte witte wijnen

Met hun hoge alcoholgehalte kunnen versterkte wijnen droog of zoet zijn. Witte port is ideaal als aperitief en de meest voorkomende versterkte wijn.

Mousserende wijnen

Mousserende wijnen schitteren met de bloemige en gedroogde fruitaroma's die je terugvindt in mousserende crémants en de fijne bubbels van champagne. Drink ze aan het begin of het einde van een maaltijd en reserveer ze voor speciale gelegenheden!

Alles wat je moet weten over het maken van witte wijn

Hoe maak je witte wijn? Met druiven en een flinke dosis kennis! Er zijn twee manieren om witte wijn te maken. De ene is het gebruik van witte druivensoorten. De belangrijkste zijn : Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscats, Marsanne, Chenin, Aligoté, Viognier, Furmint en Melon de Bourgogne. Witte druiven betekenen witte wijn! Eerst worden de druiven van hun steeltjes gescheiden (ontsteeling). Na het kneuzen van de druiven (dit heet pletten) wordt ervoor gezorgd dat het sap niet in contact komt met de schil van de pitten. Het wordt rechtstreeks naar de persen gestuurd (persen). Daarna wordt het in kuipen of vaten gedaan om te gisten. Na enkele maanden rijping wordt het gebotteld.


De tweede methode om witte wijn te maken is iets delicater: er worden rode druivensoorten gebruikt, maar ook hier alleen het sap. Het is altijd de pulp en niet de schil die wordt gebruikt om witte wijn te maken. De druiven worden gewoon geperst, terwijl voor rode wijnen het sap wordt gemacereerd met de most (schil + pitten). Merk op dat het de schillen en pitten zijn die de wijn zijn rode kleur en tannine-effect geven.


De 7 basis stappen voor het maken van witte wijn:


Stap 1 Ontstelen

De steeltjes worden van de druiven gescheiden nadat de druiven geplukt zijn. Sommige wijnmakers kiezen er bij rode wijn voor om de steeltjes mee te vergisten om zo de wijn bitters mee te geven. Deze steeltjes bevatten namelijk de stof tannine. Tannine zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is. Bij witte wijn wordt alleen het sap vergist, zonder de steeltjes.

Stap 2 Persen

De druiven gaan in een grote kuip en worden geperst. Dit kneuzen zorgt ervoor dat de schilletjes open barsten en het sap laat vrijkomen. De duur van dit proces is relatief kort, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Hier wordt mede de kwaliteit van de wijn mee bepaald. De wijnmaker zorgt ervoor dat de druiven worden geperst zonder dat de pitjes worden geplet. Wat er overblijft in de tank noemen we ‘de most’. Dit is een massa van schilletjes, pitjes en vruchtvlees.

Stap 3 Zwavelen

Na het persen voegt de wijnmaker zwavel aan de wijn toe. Dit gebeurt in de vorm van sulfiet. Bij witte wijn zorgt zwavel ervoor dat oxidatie kan worden voorkomen. De dosering hiervan is strikt gereglementeerd en is voor elk oogstjaar anders.

Stap 4 Vergisten

Vervolgens wordt het sap vergist en worden de natuurlijke suikers omgezet in alcohol. Hierbij is de temperatuur erg belangrijk. Bij witte wijn is dit een lagere temperatuur dan bij rode wijn. Bij rode wijnen wordt het sap samen met de most op een hogere temperatuur vergist, omdat hierdoor de kleur van de schilletjes makkelijker wordt onttrokken aan het sap. Het proces van vergisten duurt ongeveer tussen de twee en de veertien dagen. Dit varieert per streek en per wijnmaker. De lengte van het gistproces heeft invloed op de smaak van de wijn.

Stap 5 Malolactische gisting

Malolactische gisting zorgt ervoor dat zure wijnen ronder van smaak worden. Voor de meeste rode wijnen is het gebruikelijk om deze techniek toe te passen. Echter voor witte wijn wordt deze fase vaak overgeslagen. De aanwezige appelzuren in de witte wijn zorgen voor de bepaalde zuurgraad in de wijn die we lekker vinden.

Als de wijnmaker er toch voor kiest om deze techniek toe te passen, dan is hij voornemens een zachte wijn te maken die wat ronder van smaak is. De appelzuren worden dankzij de Malolactische vergisting omgezet in melkzuren. Het is een natuurlijk proces en gebeurt wanneer de temperatuur stijgt. Dit gebeurt vaak bij volle chardonnay wijnen met bewaarpotentieel.

Stap 6 Opvoeden

Ook voor witte wijnen kan de wijnmaker ervoor kiezen om de wijn op te voeden in eikenhouten vaten of in roestvrijstalen tanks. De wijnmaker past bepaalde technieken toe om het aroma en de smaak van de wijn te bepalen. Bij witte wijnen zorgt rijping in houten vaten voor een dikkere structuur en een vollere smaak. Aroma’s van getoast hout en vanille kun je terug proeven in de wijn.

Stap 7 Bottelen

Nadat de wijn is geklaard, een proces waarbij de wijn helder wordt gemaakt, wordt de wijn gebotteld. Sommige wijnen rijpen daarna nog een tijd in de fles en andere wijnen zijn direct geschikt voor consumptie.

Hoe drink je witte wijn het beste?

Witte wijn kun je op allerlei manieren drinken. Waar kan je op letten bij het drinken van witte wijn?

  1. Welk glaswerk gebruik je?
  2. Op welke temperatuur?
  3. Decanteren of niet?
  4. Hoe kan je het beste proeven?
  5. Bij welk gerecht is het op zijn best?


Witte wijn serveren: het glaswerk

Er zijn verschillende manieren om witte wijn te serveren. Er is veel verschil in glaswerk. De vorm van een wijnglas heeft namelijk invloed op de smaak van de wijn. De vorm is vooral functioneel, terwijl de meeste mensen wijnglazen kopen voor het oog. Als je een wijn serveert moet je deze goed kunnen proeven en ruiken.


Er zijn 3 belangrijke variabelen die de zintuigen beïnvloeden.

  1. De vorm
  2. De maat
  3. De randdiameter


Deze drie punten hebben invloed op geur, smaak en mondgevoel. Het heeft te maken met het punt waar de wijn in de mond terecht komt. Dit bepaalt ook de hoeveelheid zuurstof in het glas en dat is bepalend voor de smaak. Een smal wijnglas met een zeer taps toelopende opening is goed voor witte wijnen met hoge zuren. Hierdoor worden fruitige aroma’s benadrukt. De vorm van dit wijnglas helpt het frisse karakter in evenwicht te brengen. Geschikt voor frisse witte wijnen zoals riesling of sauvignon blanc.


Een groot wijnglas met een grote ronde bolling en een grotere, maar taps toelopende opening is goed voor intense en complexe witte wijnen. De bolling in het glas onthult de intensiteit van de wijn en geeft ruimte aan de verschillende lagen in de wijn. Er komt veel zuurstof in het glas waardoor je het rijke boeket van de wijn goed proeft. Geschikt voor bijvoorbeeld houtgelagerde chardonnay wijnen.


Temperatuur witte wijn

Witte wijn wordt vaak te koud gedronken. Een witte wijn direct uit de koelkast is namelijk veel te koud. Dat is jammer, want hierdoor komt de smaak niet altijd even goed tot zijn recht. Voor witte wijnen zijn er verschillende temperaturen te onderscheiden.


  1. Lichte, frisse witte wijnen kun je het beste gekoeld drinken op een temperatuur van ongeveer 10°C.
  2. Medium tot zwaardere witte wijnen drink je het beste op een temperatuur van ongeveer 12 °C. Je proeft hierdoor de aroma’s een stuk beter.

Mocht je dat nou niet precies kunnen meten, dan kun je ook deze truc toepassen: haal de witte wijn vóór het drinken een half uur van te voren uit de koelkast. Met rode wijn kun je dit andersom doen en de rode wijn een half uur vóór het consumeren in de koelkast zetten.

Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Petit et Gros Manseng… welke witte druivensoorten zijn essentieel?

Pouilly Fumé, Chablis, Sancerre, Nuits Saint Georges of Chinon, alle witte wijnen hebben hun eigen kenmerkende smaak. Terwijl de grondsoort, het klimaat en de knowhow van de wijnboer de smaak van de wijn beïnvloeden, speelt het druivenras ook een essentiële rol in het aroma- en smaakprofiel. Of het nu in Frankrijk is of elders, sommige variëteiten zijn veel wijdverspreider dan andere:


Chardonnay: dit druivenras produceert elegante wijnen met complexe aroma's van wit fruit, bloemen, citrus, toast en gedroogd fruit. Chardonnay is de sterdruif van Bourgondië, maar floreert ook in andere regio's van de wereld: in de Sonoma en Russian River Valley regio's van Californië, de Mendoza regio van Argentinië en de Casablanca Valley in Chili.


Chenin: Origineel uit de Loirestreek produceert chenin fruitige, levendige wijnen met een goed bewaarpotentieel. Droog gevinifieerd brengt het toetsen van appels, hazelnoten en bloemen. Dit druivenras groeit van Anjou tot Touraine en is te vinden in de AOC's Vouvray, Montlouis sur Loire, Bonnezeaux en Coteaux du Layon. Deze variëteit wordt ook in het buitenland geteeld, vooral in Zuid-Afrika.


Sauvignon blanc: deze variëteit wordt al eeuwenlang verbouwd in de wijngebieden van de Loire en Bordeaux en produceert bijzonder aromatische droge wijnen. In de Loirevallei domineert sauvignon blanc de AOC's Sancerre, Quincy, Reuilly, Menetou Salon blanc en Pouilly Fumé. In de Bordeauxregio is dit druivenras zowat overal te vinden, vooral in de AOC's Entre Deux Mers en Pessac Léognan. Sauvignon blanc heeft ook de Nieuwe Wereld veroverd, meer bepaald Nieuw-Zeeland.


Viognier: een wit druivenras uit de noordelijke Rhônevallei. Viognier ligt aan de basis van de witte wijnen van de appellations Condrieu en Château Grillet. Dit druivenras geeft over het algemeen aroma's van abrikoos, perzik, kruiden en honing. Viognier geeft ook een aangename rondheid in de mond. Dit druivenras wordt alleen gevinifieerd in witte Côtes du Rhône, maar heeft zich ook buiten de Franse grenzen verspreid, tot in de Verenigde Staten.


Gewurztraminer: één van de edele druivenrassen uit de Elzas, dit druivenras staat ook aangeplant in Duitsland en Oostenrijk. Gewurztraminer produceert goudkleurige wijnen en is herkenbaar aan zijn uitbundige, betoverende aroma's van lychee, roos en kruiden.


Andere onmisbare druivenrassen die je niet mag missen? Sémillon, de koning van de zoete wijnen uit Sauternes, Barsac en Monbazillac, Riesling uit de Elzas en Duitsland, gewaardeerd om zijn elegantie, aromatische frisheid en levendigheid, Petit Manseng en Gros Manseng, die de reputatie van de zoete Jurançon wijnen waarmaken.

Wat zijn de beste witte wijnen uit de Franse wijngebieden?

Als wijnland bij uitstek produceert Frankrijk een ongelooflijke diversiteit aan droge, zoete, stroperige en mousserende witte kwaliteitswijnen. Van de Elzas tot het zuidwesten, via Bourgondië, de Loire, Savoye en Bordeaux, laat je verleiden door een rondreis langs de witte wijnen van Frankrijk.

Riesling, Gewurztraminer… Elzas witte wijnen

De Elzas staat bekend om zijn pittoreske dorpjes en vakwerkhuizen, maar is ook beroemd om zijn witte wijnen. Dankzij het koele, gematigde klimaat biedt deze regio ideale omstandigheden voor de optimale rijping van witte druivensoorten. Ongeveer 80% van de wijnproductie in de Elzas bestaat uit droge witte wijn. Sylvaner, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Chasselas of Muscat, de meeste witte wijnen uit de Elzas zijn afkomstig van één druivensoort. Aromatisch, bloemig en fruitig, de witte wijnen die geproduceerd worden in het hart van de Elzas wijngaarden drukken vaak perfect de kenmerken van hun druivensoort uit.

AOC Chablis, AOC Puligny Montrachet, AOC Meursault… wat zijn de grote witte wijnen van Bourgondië?


De witte wijnen uit de Bourgogne weten zowel nieuwkomers als kenners te bekoren en genieten wereldwijd faam. De combinatie van een uniek terroir, verschillende klimaten en uitzonderlijke knowhow stelt de wijnboeren in staat om uitstekende witte wijnen te produceren die tot de meest gewilde ter wereld behoren. Verschillende Bourgogne appellations produceren droge witte wijnen, die je uitnodigen om de duizend en één nuances van Chardonnay, het vlaggenschip van de regio, te ontdekken.


Met zijn kalksteenbodems en koele klimaat staat de appellation Chablis bekend om zijn elegante witte wijnen met een kenmerkende mineraliteit. De wijnen uit deze regio zijn onderverdeeld in vier niveaus: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru.


In de Côte de Beaune prikkelt AOC Meursault de smaakpapillen met zijn rijke, boterachtige witte wijnen met toetsen van honing, verse hazelnoot en rijp fruit. AOC Montrachet, de ster van de Bourgogne, biedt bijzonder verfijnde witte wijnen, zonder overdaad aan vet of kracht. De appellation Puligny Montrachet, gekenmerkt door zijn witte wijnen die nu eens vol en vol, dan weer vet en vlezig zijn, is ook een aanrader.


Andere Bourgogne appellations zijn ook de moeite waard om te ontdekken, met enkele echte goudklompen: AOC Saint Véran, met zijn elegante, ronde en vaak minerale witte wijnen; AOC Corton Charlemagne, met zijn elegante, rijke en krachtige witte wijn; en AOC Pouilly Fuissé, met zijn ronde, volle en krachtige witte wijn.

Wat is het verschil tussen Petit Chablis en Chablis?


AOC Petit Chablis en AOC Chablis produceren allebei witte wijnen met een hoog zuurgehalte gemaakt van chardonnaydruiven. Deze appellations verschillen echter in bepaalde opzichten. Petit Chablis produceert een zoetere, fruitigere witte wijn met een subtiel vleugje mineraliteit. Chablis heeft daarentegen een meer minerale smaak.

Sancerre, Quincy, Reuilly, Vouvray ou Pouilly Fumé, emblematische appellations Loire-vallei



De diversiteit van de terroirs in de Loirevallei wordt weerspiegeld in de rijke productie van witte wijnen.


Elegant en pittig, Sancerre verleidt met zijn aromatische nuances, vaak met minerale tonen, citrusaroma's en levendige zuren. De naburige appellatie, AOC Pouilly Fumé, is beroemd om zijn Sauvignon Blanc, met zijn opmerkelijke fruitigheid en zuurgraad. In de AOC Quincy produceert dit druivenras wijnen die worden gekenmerkt door hun frisheid en fijne aroma's. In Reuilly produceert dit druivenras droge, fruitige witte wijnen met een uitzonderlijke volheid. In de AOC Vouvray komt witte wijn in verschillende stijlen voor: droog, zoet en mousserend.


Hou je meer van zoete witte wijn? Geef je dan over aan de aromatische rijkdom van een Coteaux du Layon. Deze zoete wijn wordt gemaakt van druiven met een zeer hoog suikergehalte die zijn geconcentreerd met of zonder edelrot. Deze gouden nectar zal je zintuigen verrukken met zijn complexe aroma's (witte bloemen, wit fruit, citrusvruchten, exotisch fruit, gekonfijt fruit, edele houtsoorten, enz.) en zijn perfecte balans tussen zuren en zachte smaken. Zet voor speciale gelegenheden je zinnen op Quarts de Chaume. Een zoete wijn die zowel krachtig als delicaat is!

AOC Condrieu, een geweldige witte wijn uit de Rhônevallei


De Rhônevallei is een land van grote rode wijnen, maar produceert ook sublieme witte wijnen zoals de AOC Condrieu. De wijngaarden liggen verspreid over het noordelijke deel van de regio en zijn uitsluitend beplant met viognier. Dit druivenras produceert delicate, smeuïge witte wijnen die vol en rond zijn, met een min of meer intense kleur die varieert van strogeel tot goudkleurig met groene accenten. Jong heeft Condrieu fruitige aroma's van abrikoos en perzik, vermengd met bloemige toetsen van viooltjes. Naarmate hij ouder wordt, geeft deze witte wijn uit de Rhône-regio toetsen van gedroogd fruit vrij. Naast Condrieu is de Rhônevallei ook bekend voor andere witte wijnen, waaronder AOC Ermitage, Côtes du Rhône blanc en Clairette de Die mousserende wijn.

Jurançon en Monbazillac, beroemde zoete witte wijnen uit het zuidwesten


De regio Sud-Ouest brengt karaktervolle wijnen voort en heeft verschillende appellations die uitzonderlijke witte wijnen produceren. In de Pyreneeën-Atlantiques is Jurançon een van de juweeltjes van de regio, met zijn zoete en stroperige wijnen gemaakt van Petit Manseng en Gros Manseng druiven. Deze goudkleurige nectars prikkelen de zintuigen met hun complexe aromatische bouquet dat gedomineerd wordt door toetsen van specerijen (kruidnagel en nootmuskaat) in combinatie met aroma's van witte bloemen en gekonfijt fruit. De AOC Jurançon produceert ook voortreffelijke witte wijnen met aroma's van bloemen en exotisch fruit.


Als je met je smaakpapillen het zuidwesten wilt ontdekken, is de zoete wijn van Monbazillac ook een must. Deze schat aan smaken onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke zoetheid en aromatische rijkdom en dankt zijn onnavolgbare aroma's en smaak aan edelrot.

Savoie Apremont, Savoie Abymes, Roussette de Savoie… oogverblindende Savoie wijnen


De witte wijnen uit de Savoie, een uitnodiging om de terroirs van de Alpen te ontdekken, zijn het resultaat van een geslaagde combinatie van unieke druivenrassen en een uitzonderlijke expertise in wijnmaken. Savoie Apremont is ongetwijfeld een van de bekendste witte wijnen in de Savoie, met florale, minerale en licht perlage wijnen gemaakt van Jacquère druiven. Abymes is ook een van de meest prestigieuze crus van de Savoie en heeft gelijkaardige smaakkenmerken als zijn buur Apremont. Naast zijn bloemige en fruitige toetsen is deze wijn herkenbaar aan zijn vuursteenachtige smaak. De appellation d'origine contrôlée Roussette de Savoie, daarentegen, heeft het druivenras Altesse en is een uitstekende keuze voor liefhebbers van fijne, frisse en fruitige witte wijnen.

Sauternes, Entre Deux Mers, Pessac Léognan… witte wijnen van verschillende stijlen uit Bordeaux


Bordeaux staat bekend om zijn prestigieuze rode Grands Crus, maar nodigt je ook uit om een duik te nemen in de levendige, frisse wereld van witte wijnen. Droge witte wijnen, zoete witte wijnen of mousserende wijnen, elke witte wijn onthult de ongelooflijke diversiteit van de Bordeaux-terroirs. Van levendige, fruitige witte wijnen tot krachtige, goed gestructureerde witte wijnen en zoete, zoete witte wijnen, de witte wijnen van Bordeaux beloven een schat aan smakelijke ontdekkingen.


In de regio Graves produceert de AOC Pessac Léognan enkele van de beste witte wijnen van de regio. Ongeëvenaard in rijkdom en complexiteit bieden deze wijnen een fijne balans tussen vet en zachtheid en een grote frisheid.


Ten zuiden van de Graves ligt de regio van 's werelds beste zoete wijnen, vertegenwoordigd door de Sauternes, Barsac, Loupiac en Cadillac appellations.

Witte wijnen uit de wijngaarden van de wereld

Van Duitsland tot Italië, tot regio's aan de uiteinden van de aarde, in veel verschillende wijnproducerende landen wordt witte wijn geproduceerd. De diversiteit aan druivensoorten en klimaten zorgt voor een groot aantal witte wijnen met een gevarieerd smaakprofiel.

Prosecco, Moscato d’Asti, Alto Adige… stille of mousserende wijnen, de charme van Italiaanse witte wijnen


Het is onmogelijk om niet aan Italië te denken als het over witte wijn gaat! Alto Adige, Soave, Etna of Friuli, de laars biedt een breed scala aan uitzonderlijke witte wijnen die zeker in de smaak zullen vallen bij je gasten. Liefhebbers van mousserende wijnen kunnen ook hun hart ophalen bij de beroemde Moscato d'Asti, Prosecco en Lambrusco.

Riesling van Duitsland

Verder naar het noorden charmeert Duitsland liefhebbers van witte wijn met zijn Riesling. Riesling is de belangrijkste druivensoort van het land en produceert wijnen met een verleidelijke aromatische elegantie en frisheid. Afhankelijk van het terroir produceert riesling wijnen die fris en licht zijn, zoals in de Moezel, of robuuster, zoals in de regio Rheinhessen.

Witte wijnen uit de Nieuwe Wereld

Buiten de grenzen van Europa staan veel wijnproducerende landen in de Nieuwe Wereld bekend om de kwaliteit van hun witte wijnen. In de Verenigde Staten heeft Californië naam gemaakt met zijn weelderige, romige Chardonnays. In Zuid-Amerika heeft Argentinië een solide wereldwijde reputatie opgebouwd dankzij zijn witte wijnen gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder Chardonnay, Viognier en Semillon. Het land is ook beroemd om zijn Torrontes witte wijnen, de emblematische druivensoort van het land. Aan de andere kant van de wereld hebben de Nieuw-Zeelandse wijnmakers veel succes met hun levendige witte wijnen met de aroma's van tropisch fruit en verse kruiden van sauvignon blanc. Chardonnay uit Australië en Colombard en Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zijn ook niet te missen.

Welke witte wijn moet ik drinken als aperitief?

Met het grote aanbod aan witte wijnen is er voor elke wijnliefhebber wel iets om van te genieten als aperitief. Hoewel het essentieel is om te kiezen op basis van smaakvoorkeuren, is het over het algemeen aan te raden om te kiezen voor een witte wijn met een verfrissend, licht profiel: Sancerre, Chablis, Condrieu, Saint Péray, Côtes de Gascogne of zelfs een witte wijn op basis van Savagnin uit de Jura. Een wijn die te onstuimig, rijk en gulzig is, zal de smaakpapillen voor de maaltijd waarschijnlijk overweldigen.

Wijn-spijs combinaties: kan witte wijn met alles gedronken worden?

Vaak is een diner niet af zonder een glas wijn. Het gerecht wordt vaak nog lekkerder of specialer met de juiste wijn erbij. Kiezen voor de juiste wijn bij een gerecht is best lastig. Witte wijnen worden vaak gecombineerd met visgerechten. Maar ook bij gevogelte, salades of vegetarische gerechten zijn veel witte wijnen geschikt.


Een gerecht wordt altijd op een bepaalde manier bereidt. Gegrild, gebakken, gekookt, wel of geen saus … en dat heeft allemaal invloed op de soort wijn die je erbij drinkt.

Dus welke wijn past het beste bij welke gerecht?

Welke witte wijn past het best bij vleeswaren?

Ben je gewend om een fles rode wijn te ontkurken bij een vleesschotel? Waarom probeer je niet eens een verrassende combinatie met een witte wijn? Deze wijnen bieden niet alleen tegenwicht aan de vettige kant, maar zorgen er ook voor dat de zoute en kruidige smaken van de vleeswaren niet verergeren. Om de smaakpapillen van je gasten te verwennen, kun je een soepele, aromatische witte wijn uit de Bourgogne combineren met rosette de Lyon, bloedworst of andouillettes. Een Vouvray is perfect bij witte ham. Probeer een levendige, minerale witte wijn uit Chablis bij pittige rauwe vleeswaren zoals coppa of chorizo.

Welke witte wijn past het beste bij raclette?



Voor kaasliefhebbers is raclette ongetwijfeld een van de must-try gerechten van de winter. Voor een perfect geslaagde smaakervaring is de wijnkeuze echter cruciaal. En om dit warme en troostende gerecht te begeleiden, is witte wijn de perfecte partner. Voor een perfecte match kies je echter voor een droge witte wijn die voldoende rond en vol is, met een gematigde zuurgraad en een mooie frisheid.


In Bourgondië zijn witte wijnen van de AOC's Pouilly Fuissé, Saint Véran of Mâcon Villages de perfecte begeleiding van dit gastronomische gerecht. Ze worden gekenmerkt door hun goede body in de mond en hun aanwezige maar gematigde zuren.


Laat je in de Bordeauxregio verleiden door de combinatie van een witte wijn uit Graves of Pessac Léognan met een lichte oaked en een volle smaak met raclette. Wil je een verrassende combinatie proberen? Kies dan voor een witte wijn uit de Languedoc of een warme, aromatische wijn uit de Rhônevallei zoals een Crozes Hermitage of een witte Côtes du Rhône.

Welke droge witte wijn drink je bij oesters?



Oesters zijn een essentieel onderdeel van het feestseizoen en gaan perfect samen met witte wijn, mits je een verstandige keuze maakt. Voor een perfecte combinatie met rauwe oesters is een droge, fruitige witte wijn de beste keuze. Kies een wijn met fruitige aroma's en een goede zuurgraad om de jodiumtoetsen van het schelpdier te versterken. In dit geval is een Chablis of Sancerre een uitstekende keuze. Sommige witte wijnen zijn ook bijzonder goed bij bepaalde soorten oesters: een Picpoul de Pinet bij Bouzigues-oesters of een Entre Deux Mers bij oesters uit het Bassin van Arcachon. En bij warme oesters (in saus, gegratineerd of gepocheerd) is een vollere, complexere witte wijn zoals een Pouilly Fumé een goede keuze.

Welk gerecht moet ik serveren met een zoete witte wijn?


Met hun suave, smakelijke en betoverende toetsen worden zoete witte wijnen vaak beperkt tot foie gras en desserts. Toch zijn deze wijnen ook schitterende gastronomische partners voor een verscheidenheid aan gerechten. Zo gaan zoete witte wijnen bijvoorbeeld wonderwel samen met kruidige gerechten. Een Gewurztraminer uit de Elzas past perfect bij een Indiaas gerecht of een Thaise curry. Zijn fruitige toetsen brengen evenwicht in de complexiteit van de smaken, terwijl zijn zoetheid de pittigheid van de kruiden verzacht. Een zoete wijn past ook verrassend goed bij eendenborst met perziken of gebraden kip met abrikozen. Met zijn citrusaroma's en gekonfijte, geroosterde noten versterkt een witte Sauternes-wijn de zoetheid van het fruit terwijl hij het vlees sublimeert.

Welke witte wijn voor het dessert?


Witte wijn past uitstekend bij de fruitige of zoete smaken van desserts. Om de smaakpapillen niet te verzadigen met te veel suiker, is het essentieel om de juiste wijn te kiezen. Kies bij een fruitsalade met wit fruit en exotisch fruit voor een natuurlijk zoete muskaatwijn. De zoetheid van deze wijn zal het dessert zachtjes zoeten. Desserts op basis van citrusvruchten worden het best geserveerd met zoete Riesling of Gewurztraminer wijnen. Ben je van plan om crème brulée of crème caramel te serveren aan het einde van de maaltijd? Kies dan voor een levendige witte wijn zoals een Monbazillac.

Welke witte wijn om te koken?

Bij het koken is het over het algemeen aan te raden om een droge, jonge, lichte witte wijn te kiezen, zodat de aroma's goed tot hun recht komen zonder je gerecht te overheersen. Een wijn met een te houtig aromatisch bouquet kan de smaak van het eten zelfs overstemmen. Chardonnay, fruitig en licht, past perfect bij vlees- of visgerechten. Muscadet past heel goed bij mosselen marinière. Kies dus een droge witte wijn die licht genoeg is om de aroma's te laten doorkomen!

Welke witte wijn gebruik je in een Savoyaardse fondue?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je Savoyaardse fondue te bereiden. Om bij de regionale ingrediënten te blijven, kies je voor een jonge, droge witte wijn uit de Savoie, zoals Savoie AOC, Roussette de Savoie AOC of Chignin-Bergeron AOC. Probeer voor meer fruitige en bloemige aroma's een Gewurztraminer uit de Elzas. Als je een beetje pit aan je fondue wilt toevoegen, aarzel dan niet om een glas Crémant de Savoie toe te voegen. Dit maakt de fondue lichter van textuur en smaak en prikkelt de smaakpapillen van je gasten!

Welke witte wijn gebruik je bij mosselen?

Een ander gerecht dat zo populair is bij de Fransen zijn mosselen! Om mosselen marinière te koken, heb je een droge, minerale witte wijn nodig met een licht fruitige smaak. Je kunt kiezen voor een Sauvignon Blanc, of voor de Loirestreek met een Sancerre of Touraine Blanc, of voor de Bordeauxstreek met een Entre-Deux-Mers. De zuren van deze wijnen zullen de gejodeerde smaak van de mosselen versterken en de saus in evenwicht brengen.

Hoe kies je een witte wijn?

Heb je het vaak moeilijk bij het kiezen van een fles wijn? Hier zijn een paar criteria om te overwegen bij het kiezen van je witte wijn:


  1. Het type witte wijn: droog, halfdroog, zoet, stroperig of mousserend.
  2. Het aromatische profiel: fruitig, bloemig, mineraal of houtachtig
  3. Het rijpingspotentieel van de wijn: om meteen te drinken of om in de kelder te bewaren
  4. Gastronomische combinaties: gevogelte of wit vlees in saus, zeevruchten en vis, gerechten op basis van kaas, kaas of dessert.

Wat is de gemiddelde prijs van een fles witte wijn?

De prijs van een fles witte wijn varieert aanzienlijk afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn onder andere de reputatie van de producent, de appellation, het oogstjaar en de grootte van de fles. Bij Vinify vind je wijnen voor elk budget, met prijzen van €5,60 tot meer dan €4.000,-

Goede deals bij vinify!

Bij Vinify kunnen we je niet adviseren zonder selecties aan te bieden die passen bij je budget! Bekijk onze beste aanbiedingen, onze selecties voor minder dan €10... Natuurlijk is de prijs-kwaliteitverhouding onvergelijkbaar. Proeverij na proeverij, onze experts hebben zowel alledaagse flessen als uitzonderlijke jaargangen opgespoord om in je kelder te bewaren. Van de intieme wijn van een kleine wijnmaker tot de Grands Crus van niet te missen landgoederen, onze experts focussen op prijs en kwaliteit! Al onze wijnen liggen voor je klaar in optimale omstandigheden. Zorgvuldige levering binnen 24 uur en versterkte, breukvrije dozen... het bieden van een onberispelijke servicekwaliteit staat bij ons centraal. Wat onze eindpartij- en opruimingsselectie betreft, hoeft het geen betoog. Regelmatige promoties en de wijnbeurzen in het voor- en najaar zijn evenementen die je niet mag missen als je wijnparreltjes tegen de juiste prijs wilt kopen en nog meer koopjes wilt doen.

Vinify, de beste prijs-kwaliteitgarantie voor je online wijn aankopen.

Onze experts hebben een aantal onverslaanbare selecties samengesteld! Alleen wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding verdienen een plek in ons aanbod. Gezien de rijkdom aan terroirs en druivenrassen zullen liefhebbers van Grands Crus hun hart ophalen als ze door de appellations van Frankrijk bladeren. Vind je favoriete AOC's uit de Bourgogne, Elzas, Bordeaux, het Zuidwesten, de Rhône, Languedoc-Roussillon, de Loirevallei... Van het ene continent naar het andere, de nieuwsgierigen kunnen hun dorst naar het onbekende lessen door een reis te maken door 's werelds witte wijnen op een aantal stopplaatsen. Onze selectie van Italiaanse wijnen, Spaanse wijnen, Zwitserse wijnen, Hongaarse wijnen, Californische wijnen, Chileense wijnen, Argentijnse wijnen, Zuid-Afrikaanse wijnen en Nieuw-Zeelandse wijnen geeft je een vliegende start. Een wereldreis langs smaken die je drinkgewoonten wel eens zou kunnen veranderen. Wacht dus niet langer om je passie voor wijn te beleven!

Een selectie flessen voor je evenementen of om je kelder te vullen!

Yquem, Chablis, Monbazillac, Tokay, Vendanges Tardives, Grand Cru... Al deze woorden zeggen je iets, maar je weet er niets van? Een wijn kiezen is niet altijd eenvoudig. Als je op zoek bent naar de beste witte wijn voor bij de maaltijd, om aan te bieden aan een beginner of kenner, of om toe te voegen aan je kelder, laat onze experts je dan leiden door hun selecties. Thema wijnpakketten, bekroonde wijnen, grand vines, bestsellers, biologische wijnen, magnums en BiB: onze selecties zijn op maat gemaakt! Alle wijnen zijn per fles verkrijgbaar, dus je kunt je bestelling zelfs mixen en matchen. Bij elke wijn vind je zeer gedetailleerde informatie met druivensoorten, proefadvies en wijn-spijs combinaties. Nog eenvoudiger, Vinify biedt je een selectie voor elke gelegenheid of naar jouw smaak! Hou je van fruitige, bloemige, minerale of houtachtige witte wijn? Is het voor een geïmproviseerd aperitief, een familiediner, een huwelijk? Wat de gelegenheid ook is, Vinify kan je helpen DE fles te vinden die je nodig hebt, van de klassieke fles tot klompjes van kleine wijnmakers, en altijd met de beste prijs-kwaliteitverhouding..

Geniet, maar drink met mate.

© 2002-2025 VINATIS